"Gaga: Five Foot Two". Πόσο αληθινή είναι η αληθινή Lady Gaga και σε τι αναφέρεται ο τίτλος του ντοκυμαντέρ;

Written by on 6 Οκτωβρίου, 2017

Μέσα στα χρόνια που πέρασαν, άπειρες συνεντεύξεις έχουν κάνει ειλικρινείς προσπάθειες να ανακαλύψουν πια είναι η πραγματική Lady Gaga. Πολλοί θα συμφωνήσουν πως μόνο μία πλησίασε αρκετά.  Το 2011, ο Anderson Cooper πραγματοποίησε μία σειρά από συνεντεύξεις με πολλούς star για ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ με τίτλο «The Art of Fame». Τότε ακούστηκαν πολλές αποκαλυπτικές ατάκες από την Lady GaGa όπως : «Έχω σπουδάσει την τέχνη της δόξας» και «Γνωρίζω πώς να διατηρήσω τον ιδιωτικό μου χώρο, χωρίς να αισθάνομαι πως στερώ κάτι από τους fan μου. Η φιλοσοφία μου είναι πως, αν είμαι ανοιχτή μαζί τους για τα πάντα, και παρ’ όλα αυτά κατευθύνω εγώ κάθε στιγμή της ζωής μου, τότε διατηρώ την ιδιωτικότητα  μου κατά κάποιον τρόπο».
Αυτήν την ατάκα είναι σημαντικό να έχεις  στο μυαλό σου, όταν θα δεις το «Gaga: Five Foot Two», το ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Netflix σε δική της  παραγωγή και το οποίο  εξετάζει τη δημιουργία του τελευταίου της άλμπουμ «Joanne» παράλληλα με την προετοιμασία της για την  live εμφάνιση της στο ημίχρονο του φετινού Super Bowl.

Σε αντίθεση με τα λαμπερά ντοκιμαντέρ των μεγάλων pop star, το «Gaga: Five Foot Two» δεν υπογραμμίζει την λάμψη αλλά σε προσγειώνει στην άχαρη πραγματικότητα.
Μέσε σε λίγα λεπτά, βλέπουμε τη star να φοράει μία απλή αθλητική φόρμα και ένα εξαιρετικά άβολο λεοπαρδαλέ εσώρουχο, να μαγειρεύει στην κουζίνα της, ενώ παράλληλα εξηγεί ήρεμα και με αυστηρότητα πως  το όριο της στις ανοησίες με τους άντρες είναι πλέον ανύπαρκτο. «Η προσωπική μου ζωή καταστράφηκε. Πούλησα 10 εκατ. δίσκους κι έχασα τον Matt. Πούλησα 30 εκατ. κι έχασα τον Luke. Έκανα μια ταινία κι έχασα τον Taylor. Είναι σαν γίνεται μια ανταλλαγή. Είναι η τρίτη φορά που η καρδιά μου πληγώνεται έτσι», περιγράφει σε ένα στιγμιότυπο δημιουργώντας  ένα συναίσθημα άμεσης ειλικρίνειας , συναίσθημα  που κυριαρχεί σε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ.

Lady Gaga Gives Peek Behind the Curtain in Trailer for Netflix Documentary

Αποσπάσματα με συγγενείς, οικογενειακούς φίλους και συναδέλφους της τραγουδίστριάς συμπεριλαμβάνονται επίσης στη ταινία.
Και ο ρεαλισμός δεν σταμάτα εδώ. Βλέπουμε τη Gaga να κλαίει μιλώντας για την  χρόνια ασθένειά της ( υποφέρει από Ινομυαλγία) η οποία την ανάγκασε  να σταματήσει την ευρωπαϊκή της περιοδεία ενώ σε κάποιο άλλο πλάνο την παρακολουθούμε να παίρνει αγκαλιά την πρόσφατα χαμένη από καρκίνο,  φίλη της, Sonja Durham, στην οποία έχει αφιερώσει και το κομμάτι «Grigio Girls».
Το γεγονός πως μέσα σε αυτήν την σκληρή πραγματικότητα εμπλέκονται και  κλασικές εικόνες glamour και δόξας τονίζει ακόμα περισσότερο το συναισθηματικό αδιέξοδο μιας γυναίκας που υποτίθεται πως  “τα έχει όλα”.
Και φυσικά η Gaga αναφέρεται και στην πολύκροτη διαμάχη της με την Madonna η οποία την κατηγόρησε  σε συνέντευξη το 2012 ότι την αντιγράφει. Κι όχι δεν θα αποκαλύψουμε τι λέει.
Ο έπαινος και η επιτυχία που ήδη γνωρίζει το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει, πέρα από την προσωπική ζωή της Lady Gaga, και κάτι ακόμα, πως η μουσική βιομηχανία εξακολουθεί να λειτουργεί με κλισέ σχετικά με το τι σημαίνει «αυθεντικότητα», ειδικά όσον αναφορά τις γυναίκες.
Χρειάζεται μόνο λίγες κιθάρες, make-up free φωτογραφίες και χαμηλού κόστους σύνολα για να πείσεις του κριτικούς πως η μουσική σου αξίζει και πως είσαι αυθεντικός. Ωστόσο, η ίδια ειλικρινής Gaga  παινεύεται γι’ αυτό που ήταν πάντα. Απλά κανείς δεν την πήρε πριν σοβαρά, επειδή ήταν «καλυμμένη» με εκκεντρικά ρούχα, έντονο μακιγιάζ και περίεργα μαλλιά.
Αυτό το ντοκιμαντέρ δεν αποκαλύπτει τίποτα περισσότερο από αυτό που ήδη γνώριζες.
Αν κάνεις το λάθος να θεωρήσεις πως το «Gaga: Five Foot Two» είναι μια ματιά στην «πραγματική» Gaga, χάνεις την ουσία  γιατί η Lady Gaga είναι η πραγματική Gaga.

Bonus Trivia:  Ο τίτλος Five Foot Two ΔΕΝ  αναφέρeται στο ύψος της Lady Gaga (το οποίο είναι five foot one δηλαδή 1,55) αλλά σε ένα παλιό  αγαπημένο τραγούδι της το “Five Foot Two, Eyes of Blue” (Art Landry, 1925)


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background