Η φοιτητική σελίδα που στηρίζει θύματα σεξουαλικών παρενοχλήσεων

Written by on July 2, 2021

Στο σημερινό tgif πάμε στο ΕΚΠΑ. Εκεί, η Φωτεινή Αποστόλου και ο συμφοιτητής της, Δημήτρης Καράμπελας δημιούργησαν τη facebook σελίδα EMME Whistleblowing. 

Ο στόχος τους είναι να βοηθήσουν θύματα σεξουαλικών παρενοχλήσεων να καταγγείλουν περιστατικά έμφυλης βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και ρατσιστικών συμπεριφορών. Όπως συνέβη και πρόσφατα. Μετά από 10 καταγγελίες εναντίον του διδάσκοντα του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο ΕΚΠΑ για παρενοχλήσεις φοιτητριών, ο Φοιτητικός Σύλλογος ζήτησε την απομάκρυνση του. Στις 3 Ιουνίου, έγινε αναστολή των καθηκόντων του.

σελίδα

Η ιστορία ξεκίνησε από τα αγόρια στο ραδιόφωνο της σχολής, που ο καθηγητής ήταν άτυπα υπεύθυνος. Ενώ επικρατούσε το #metoo, ο συγκεκριμένος εκμεταλλευόταν τη θέση του για να επιδιώκει πιο στενές επαφές με φοιτήτριες του. Όμως, ευτυχώς μόλις αποκαλύφθηκαν όλα, αρκετοί βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν και για τις δικές τους εμπειρίες. Ο Δημήτρης, που ήταν ο δημιουργός αυτής της ομάδας, χρησιμοποίησε τη φόρμα σαν φοιτητικό εργαλείο με αφορμή την ΕΔΕ.

“Αυτά τα πέντε χρόνια που βρισκόμουν στη σχολή άκουγα συνέχεια διάφορα. Οπότε μαζί με τον συνεργάτη μου, επιλέξαμε να δημιουργήσουμε τη συγκεκριμένη σελίδα στο Facebook, καθώς όλοι σχεδόν έχουμε λογαριασμό στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και μπορούμε ν’ απευθυνθούμε σε τέτοιου είδους σελίδες αν συμβαίνει κάτι. Τα social media θεωρούνται απαραίτητο εργαλείο πια για τη δουλειά μας. Δίχως αυτά θεωρώ ότι αυτό το τόσο σοβαρό θέμα θα έπαιρνε συνέχεια παράταση.” αναφέρει η Φωτεινή, που αποφοίτησε πριν λίγους μήνες από το τμήμα ΕΜΜΕ του Καποδιστριακού, στο Marie Claire.

Στο EMME Whistleblowing υπάρχει η Φόρμα Καταγραφής Περιστατικών Έμφυλης Διάκρισης /Παρενόχλησης στο Τμήμα ΕΜΜΕ και ο καθένας καταγγέλλει ανώνυμα οποιοδήποτε αντιδεοντολογικό περιστατικό. Οι δύο φοιτητές εμπνεύστηκαν τη σελίδα τους από εκείνη της Ομάδας Φύλου του Φοιτητικού Συλλόγου στη Σχολής Καλών Τεχνών.

Tagged as

Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background