Η φοιτητική ένωση του ΑΠΘ που βοηθάει θύματα σεξουαλικών επιθέσεων

Written by on July 22, 2021

Στο ΑΠΘ, μία ομάδα 8 φοιτητριών δεν αφήνει κανένα θύμα σεξουαλικών επιθέσεων, απροστάτευτο. Κι ευτυχώς είναι μία από τις αρκετές που έχουν δημιουργηθεί τελευταία.

Έχουν ιδρύσει τη δραστήρια φοιτητική ένωση ΦΥΛ.ΙΣ για να παροτρύνουν όσους έχουν βιώσει τέτοιες εμπειρίες, να κάνουν καταγγελίες. Επίσης στηρίζουν τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και μάχονται για τα αυτονόητα. Όπως είπαν στη συνέντευξη τους στο Provocateur, η ιδέα τους ήρθε τον περσινό Μάρτιο με αφορμή την υπόθεση της Ελένης Τοπαλούδη. Ήταν εκείνες που έκαναν γνωστό το σκάνδαλο με τον καθηγητή που παρενοχλούσε φοιτήτριες και κατάφεραν να φτάσει το θέμα στις Πρυτανικές αρχές αλλά και στην εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
Ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία που μαθαίνουμε συνέχεια για φρικιαστικές γυναικοκτονίες, ιστορίες trafficking και βίαιες επιθέσεις, ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός. Όσον αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ αυτές τις υποθέσεις, αναφέρουν κάτι που σκεφτόμαστε κι εμείς.

“Πιο πολύ θα πουλήσει η είδηση αν το θύμα απεικονιστεί ως μια νέα, όμορφη αλλά άτυχη γυναίκα και αν το περιστατικό ονομαστεί «οικογενειακή τραγωδία», παρά αν αναλυθεί με βάση τα πατριαρχικά θεμέλιά του. Γιατί αν παρουσιαστεί έτσι, με την πραγματική του μορφή, οι θεατές θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με τα μελανά σημεία της κοινωνίας στην οποία μετέχουν.”

ΑΠΘ

Επίσης σχολίασαν και τη σεξιστική παράνοια που επικρατεί στα social media. Ανέφεραν πολύ σωστά πως η σεξιστική γλώσσα διαμορφώνεται διαφορετικά στα timelines και διαφορετικά εκτός οθόνης. Συμπληρώνουν πως το διαδίκτυο ευνοεί τη χρήση υβριστικού, ρατσιστικού και σεξιστικού λόγου. Γιατί πολύ απλά υπάρχει μια σχετική ανωνυμία, και δεν υπάρχουν τιμωρίες και ποινές. 
Η υποβάθμιση της γυναίκας σε ον που νοιάζεται μόνο για την εμφάνισή της, η καρικατούρα της «φεμιναζί» με τη χρήση αυτού του απαράδεκτου, παράλογου όρου, η φετιχοποίηση των λεσβιών και ο χλευασμός των γκέι -ή στρειτ αλλά όχι «αρρενωπών» – ανδρών, είναι εμφανείς δείκτες της online μάχης που διαδραματίζεται καθημερινά μέσω σχολίων και αναρτήσεων. Μάχη που προφανώς έγινε πιο έντονη στη διάρκεια των lockdowns.

ΣΟΥΠΕΡΗΡΩΙΚΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΑ

Εκτός από αυτά τα υπέροχα κορίτσια του ΑΠΘ, ευτυχώς υπάρχουν κι άλλοι. Μην ξεχνάς πως πριν λίγο καιρό λέγαμε εδώ για τη facebook σελίδα φοιτητών του ΕΚΠΑ που στηρίζει θύματα ανάλογων περιστατικών. Μετά από 10 καταγγελίες εναντίον του διδάσκοντα του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο ΕΚΠΑ για παρενοχλήσεις φοιτητριών, ο Φοιτητικός Σύλλογος ζήτησε την απομάκρυνση του. Ακολούθησαν το παράδειγμα της Σχολής Καλών Τεχνών και βοήθησαν πολλά παιδιά να μιλήσουν για όσα πέρασαν.

Επιπλέον, στο Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών, οι Ιφιγένεια Βασιλάκη, Γιώργος Μπακάλης και Ρένα Βλάχου πραγματοποίησαν την ιδέα της πρώτης και δημιούργησαν τη wearable συσκευή Amie. Έχει έναν υπερηχητικό αισθητήρα, ο οποίος ανιχνεύει πότε αφαιρείται κάποιο ρούχο και απαιτεί επιβεβαίωση του χρήστη για το αν γίνεται εκούσια ή χωρίς τη θέληση του. Στη δεύτερη περίπτωση, δίνει εντολή σ’ έναν ηχητικό συναγερμό και ειδοποιεί τις επαφές έκτακτης ανάγκης εμφανίζοντας την τοποθεσία του. Οι τρεις φοιτητές μ’ αυτό το πρότζεκτ, πέρασαν στην τελική φάση του φοιτητικού διαγωνισμού Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2021» του Junior Achievement Greece.

Απ’ ότι φαίνεται τα φοιτητικά αμφιθέατρα είναι πάρα πολύ μάχιμα και τους φωνάζουμε ένα τεράστιο μπράβο.

Tagged as

Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background