Film In: Η Μαρία*Πετρίδη είδε το Supersonic και αγάπησε ακόμα περισσότερο τους OASIS

Written by on November 4, 2016

O κριτικός και συγγραφέας Chuck Klosterman είχε γράψει ότι τόσο οι Oasis όσο και το impact τους στο κοινό “υπερεκτιμήθηκαν σκόπιμα”.
Η αλήθεια είναι πως οι αδελφοί Gallagher είχαν αυτό το κάτι που εξόργιζε και τους πιο μελίχιους. Κι αυτό το κάτι κάποιες φορές ίσως και να κατάπινε την πραγματική αξία των πραγμάτων κι άλλοτε να τη μεγέθυνε. Αυτό το αδικαιολόγητο -για τόσους και τόσους- blust των Oasis αποφάσισε να σκαλίσει ο Mat Whitecross δημιουργώντας το ντοκυμαντέρ “Oasis: Supersonic”.Ένα ντοκυμαντέρ βασισμένο στην περίοδο 1993-6, με πρωταγωνιστές τα ίδια τα μέλη της μπάντας και guest star τη μαμά Gallagher: “Noel has a lot of buttons, Liam has a lot of fingers”.

Και μπορεί να μην καταφέρνεις να καταλήξεις σε απόλυτα συμπεράσματα για το πόσο τέλικα άξιζαν οι μουσικές μετοχές των Oasis -μιλάμε άλλωστε για μία εποχη που η μουσική μουσική σήμαινε κάτι εντελώς διαφορετικό από όλα όσα σημαίνει σήμερα- ωστόσο μπαίνεις αρκετά μέσα στον κόσμο τους για να διαπιστώσεις πως μιλάμε για μία μπάντα αυθεντικά αλλόκοτη, όπου τίποτα δεν λειτουργούσε όπως θα έπρεπε και τα πάντα ήταν θέμα χημείας, στιγμής και τύχης. Ένα κοσμικό χάος όπου το ταλέντο του Noel και η επίδραση του στον Liam ήταν καθοριστικά.
Κι ακόμα κι αν δεν θεωρείς το Live Forever, το Wonderwall,το Champagne Supernova τραγουδάρες δεν μπορείς να μην παραδεχτείς, όταν πέφτουν οι τίτλοι τέλους, πως οι Oasis είναι ό,τι πιο συναρπαστικό έχει να επιδείξει η Βρετανική σκήνη των 90’ς .
Ή όπως λέει ο Liam Gallagher “Oasis was like a Ferrari. Great to look at. Great to drive… And it’ll fucking spin out of control every now and again.”

Τι μου άρεσε

  • Το γεγονός πως η ζόρικη σχέση των Noel και Liam με τον πατέρα τους – περισσότερο τραγική και άγρια απ’ ότι μπορεί να φανταστεί κανείς- παρουσιάζεται διακριτικά και τόσο όσο χρειάζεται για να εξηγήσει τη σχέση των δύο αδελφών. Θα καταλάβεις επιτέλους γιατί “τρωγόντουσαν” συνεχώς μεταξύ τους τόσο έντονα και γιατί ο Liam θαύμαζε με αυτόν τον αλλόκοτα επιθετικό τρόπο τον Noel. Κι όλα αυτά χωρίς το ντοκυμαντέρ να καταλήξει να θυμίζει επεισόδιο από τις “Οικογενειακές Ιστορίες” του Alpha.
  • Η αποκάλυψη του ΠΟΣΟ πολύ χιούμορ έχουν ο Noel και ο Liam. Αλλά και πόσο τρυφερά τυπάκια είναι τελικά.
  • Το ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά σε so called “αντίπαλες” μπάντες (ποιοί Blur;!)
  • Η οπαδική ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα που έβραζε κάπου στο βάθος. Όσο με θολώνεις τόσο με πωρώνεις*ναι εγώ ήμουν αυτή που τραγουδούσε σαν να βρισκόταν σε συναυλία*
  • Οι γραφιστικές τσαχπινιές ως τσιρότα στην έλλειψη οπτικού υλικού.
  • H αλαζονική και συχρόνως υπέροχα τρελή ατάκα του Liam στο φινάλε της ταινία ” You don’t have to stop just ‘cos you’ve kissed the sky…Yοu give it a fucking love bite”.  Σε μπλουζάκια τώρα.

Τι δεν μου άρεσε

  • Η έλλειψη οπτικού υλικού. Καλά τα γραφιστικά κόλπα αλλά κάποιες φορές ήθελες να δεις περισσότερα.
  • Η διάρκεια. Νομίζω πως θα μπορούσε να είναι μικρότερη
  • Η μουσική. Ηθελα να ακούσω πολύ περισσότερη. Κάποια cut στις μουσικές φάσεις ήταν μαχαιρώματα στην καρδιά.

 

Υ.Γ μετά το ντοκυμαντέρ θα ακούς εντελώς αλλιώς το Wonderwall…

*Το “Oasis: Supersonic” είναι διαθέσιμο στο iTunes


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background