Στον FC Not Alone, η ψυχική ασθένεια δεν είναι ταμπού

Written by on December 18, 2020

Στο σημερινό tgif επεισόδιο πανηγυρίζουμε σε κάποιες διαφορετικές κερκίδες. Στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, ο Matthew Legg και ο Ian McKenzie ίδρυσαν τον FC Not Alone, ο οποίος είναι ο πρώτος, ποδοσφαιρικός σύλλογος, που βοηθά άτομα με ψυχικές διαταραχές.

Τι σημαίνει αυτό τώρα. Παίκτες της ομάδας του είναι άνθρωποι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν θέματα ψυχικής υγείας και ο στόχος είναι να τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα μέσω του ομαδικού παιχνιδιού.
Αφορμή για να ξεκινήσει αυτό ήταν η προσωπική εμπειρία ενός από τους ιδρυτές. Το 2018, ο φοιτητής τότε, Matthew, έπαθε κατάθλιψη, παράτησε τα πάντα και κλείστηκε στο σπίτι του. Τότε, ο Ian για να τον σώσει, του πρότεινε να κάνουν κάτι καινοτόμο. Να φτιάξουν μία ομάδα ποδοσφαίρου, η οποία θα τον βοηθούσε να επαναφέρει τις εργοστασιακές του ρυθμίσεις. Και να συμβεί το ίδιο, με όσους παίζουν φορώντας τις φανέλες της. Και τα κατάφεραν.

 FC Not Alone

Όπως θα δεις και στο site τους, είναι πολύ ενεργοί και σίγουρα όχι απλά μια αγγλική ερασιτεχνική ομάδα, που μαζεύεται τα Σαββατοκύριακα για μπάλα. Συμμετέχουν σε πρωταθλήματα, ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό, καμπάνιες με τη βασιλική οικογένεια, φιλανθρωπικούς αγώνες. Όσοι εντάσσονται στο ρόστερ, νιώθουν πως είναι μέλη μιας παρέας, που τους καταλαβαίνει και δεν τους κρίνει γι’ αυτό που περνούν.

“Τα θέματα που σχετίζονται με ψυχικές διαταραχές δεν με απασχολούσαν πριν γίνω μέλος της ομάδας του FC Not Alone. Σ’ αυτή έμαθα πολλά και κυρίως πώς μπορώ να βοηθώ τους συνανθρώπους μου. Παίζουμε ερασιτεχνικά ποδόσφαιρο σαν φίλοι αλλά ουσιαστικά μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα”, λέει ο Danny Taiedy, ποδοσφαιριστής της ομάδας.

*Να σημειωθεί στα πρακτικά πως κάθε εβδομάδα στην Αγγλία, 125 άνθρωποι αυτοκτονούν και το 75% αυτών είναι άνδρες έως 45 ετών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτία είναι η κατάθλιψη. Οπότε πρωτοβουλίες όπως αυτές, είναι περιττό να πούμε πως είναι σημαντικές και αναγκαίες.

*Στοιχεία από το Athensfinest.


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background