Στη Νέα Ζηλανδία ψηφίζουν τα καλύτερα νομοσχέδια: Άδεια -μετ’ αποδοχών- στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας!

Written by on July 31, 2018

Νομοσχέδιο, που προβλέπει την παροχή ειδικής άδειας μετ’ αποδοχών -διάρκειας 10 ημερών- στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ψήφισε την Τετάρτη το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας. Χωρίς πολλή ανάλυση, είναι ένα μέτρο που έχει στόχο να τα βοηθήσει να φύγουν από το σπίτι τους και να σταθούν ξανά στα πόδια τους.
Η βουλευτής Τζαν Λότζι του κόμματος των Πρασίνων -η οποία εργάστηκε σε κέντρο υποστήριξης γυναικών προτού γίνει πολιτικός- εξήγησε ότι η άδεια αυτή θα επιτρέψει στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας «να βάλουν τέλος στη βία που δέχονται και να λάβουν βοήθεια, χωρίς να φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους».

«Είναι κέρδος για τα θύματα, κέρδος για τους εργοδότες και κέρδος για την κοινωνία» τόνισε η ίδια, αφού το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 63 ψήφους υπέρ έναντι 57 κατά – οι βουλευτές χειροκρότησαν όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο. Αντίστοιχα, η αντιπολίτευση καταψήφισε το νομοσχέδιο με το επιχείρημα πως το κόστος για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα είναι πολύ μεγάλο και ίσως αποθαρρύνει έτσι τους εργοδότες να προσλαμβάνουν ανθρώπους που υποψιάζονται πως είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Αστειότητες…
Όπως αναφέρει ο Guardian, η Λότζι -που ανήκει στον κεντροαριστερό κυβερνητικό συνασπισμό- κατήγγειλε ότι τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, πολύ συχνά, λαμβάνουν αργά βοήθεια. «Περιμένουμε μέχρι η κατάσταση να γίνει πραγματικά κακή, μέχρι κάποιος να δολοφονηθεί και τότε ασχολούμαστε», εξήγησε.Σε κάθε περίπτωση η άδεια αυτή θα επιτρέψει στα θύματα που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους να έχουν τον χρόνο να κάνουν ό,τι χρειάζεται – είτε να παραστούν σε δικαστήριο είτε να μετακομίσουν ή να βρουν νέα σχολεία για τα παιδιά τους.
Με τη γλώσσα των αριθμών, η Νέα Ζηλανδία είναι μια από τις ανεπτυγμένες χώρες που πλήττονται περισσότερο από αυτού του είδους βίας-χαρακτηριστικό είναι ότι η Αστυνομία δέχεται κλήση κάθε… τέσσερα λεπτά για κρούσμα οικογενειακής βίας!  Το ποσοστό δε των ανθρωποκτονιών που διαπράττονται μέσα στην συνθήκη αυτή είναι κατά κεφαλή διπλάσιο από αυτό που καταγράφεται στον Καναδά και τη Βρετανία.

Ας μη ξεχνάμε πως η Νέα Ζηλανδία υπήρξε πρωτοπόρος στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών από πολύ παλιά- το 1893 έγινε η πρώτη χώρα που τους έδωσε το δικαίωμα ψήφου. 

Και ναι. Αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί μια νίκη του πολιτισμού. Η έστω η αρχή για κάτι πραγματικά σπουδαίο!

Αλέξης Μαντάς


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background