Ένας οδηγός ταξί στη Νέα Υόρκη φωτογραφίζει τους επιβάτες του και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό

Written by on December 22, 2017

Το 1980, o άσημος φωτογράφος Ryan Weideman ξεκίνησε από την Καλιφόρνια για τη Νέα Υόρκη με μοναδικό σκοπό να γίνει διάσημος.
Μέσα σε λίγους μήνες βρέθηκε να αντιμετωπίζει πιο πρακτικά προβλήματα, όπως το πώς θα πληρώσει το νοίκι και τους λογαριασμούς του. Τη λύση έδωσε ένας γείτονας του, που ήταν οδηγός ταξί. Ο Weideman ξεκίνησε να δουλεύει ως οδηγός ταξί τα βράδια για να βγάλει τα προς τα ζην ώσπου κάποια στιγμή συνειδητοποίησε πως το ταξί που οδηγούσε θα μπορούσε να είναι (και) ένα ιδιαίτερα δημιουργικό στούντιο φωτογράφισης.
Για 30 χρόνια, ο Weideman δούλευε part-time ως ταξιτζής και παράλληλα φωτογράφιζε του πελάτες του. Ήταν ο δικός του τρόπος να ανακαλύψει μία πόλη, που άλλαζε συνεχώς΅. «Από την πρώτη βδομάδα, που εργάστηκα ως οδηγός ταξί, ένιωσα τη φωτογραφική δυνατότητα που μου δινόταν. Στο ταξί μου έμπαιναν τόσοι  πολλοί ενδιαφέροντες και ασυνήθιστοι άνθρωποι. Το να τους φωτογραφίσω μου έμοιαζε ως το μόνο πράγμα που έπρεπε να κάνω. Το πίσω κάθισμα μάζευε συνεχώς ανθρώπους, που δημιουργούσαν μία δική τους μοναδική ατμόσφαιρα.».
Μερικές φορές ζητούσε άδεια, άλλες φορές το κουμπί πατιόταν «κατά λάθος» και κάποιες, μη θέλοντας να σπαταλήσει χρόνο γυρνώντας προς τα πίσω για να απαθανατίσει τη στιγμή, ο Weideman, γινόταν και ο ίδιος μέρος της φωτογραφίας. Μερικοί από τους επιβάτες τυχαίνει να είναι γνωστές προσωπικότητες, όπως ο Allen Ginsberg—θρυλικός ποιητής της γενιάς των Beat (Κεντρική Φωτογραφία). Άλλοι απλά τον ενέπνευσαν, δίνοντας του την αίσθηση πως κρύβουν μια συναρπαστική ιστορία.
Αυτές τις ιστορίες προσπαθεί να μοιραστεί με τους θεατές των φωτογραφιών του.

Αριλένα Δημητρίου


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background