Στην αισιόδοξη είδηση της ημέρας πρωταγωνιστεί ένα ένζυμο που «τρώει» τα πλαστικά μας σκουπίδια

Written by on 18 Απριλίου, 2018

Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα ένζυμο που μπορεί να «φάει» ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα πλαστικά, το γνωστό μας καταστροφικό για τη φύση, ΡΕΤ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον ΜακΓκίαν του Ινστιτούτου Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ,  μελετούσαν το φυσικό ένζυμο  ενός βακτηρίου που είχε ανακαλυφθεί το 2016 στην Ιαπωνία και το οποίο τρέφεται από το πλαστικό ΡΕΤ. Βρήκαν τυχαία, όπως παραδέχθηκαν, ένα τρόπο -με την προσθήκη μερικών αμινοξέων- να τροποποιήσουν μέσω βιοτεχνολογίας το ένζυμο, έτσι ώστε να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στο «καταβρόχθισμα» του ΡΕΤ.

Το επίτευγμα θα βοηθήσει μελλοντικά στη μάχη κατά της ρύπανσης σε ξηρά και θάλασσα, καθώς θα διευκολύνει για πρώτη φορά την ολοκληρωτική διάσπαση και ανακύκλωση εκατομμυρίων τόνων πλαστικών, ιδίως μπουκαλιών από ΡΕΤ, το οποίο σήμερα παραμένει επί εκατοντάδες χρόνια στο περιβάλλον. Το νέο ένζυμο αρχίζει να διασπά το πλαστικό μέσα σε λίγες μόνο μέρες, δηλαδή πολύ ταχύτερα από τη φύση που θέλει μήνες. Οι επιστήμονες  εργάζονται για να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο το τροποποιημένο ένζυμο, προκειμένου να μπορεί να αξιοποιηθεί σε μαζική βιομηχανική κλίμακα και με ταχύτερο ρυθμό για τη διάσπαση των πλαστικών. Μάλιστα, ήδη διαπίστωσαν ότι το μεταλλαγμένο ένζυμο μπορεί να «φάει» και το PEF, ένα βιοπλαστικό υποκατάστατο του ΡΕΤ.

Για την ιστορία να σου πούμε ότι ο ΡΕΤ δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1940 και σύντομα “κατέκτησε” την 1η θέση στο θέμα της συσκευασίας . Κι επειδή έχουμ καιρό μέχρι να πιάσει δουλειά το ένζυμο διάβασε εδώ τι μπορείς να κάνεις εσύ στο μεταξύ για να γλιτώσεις τον πλανήτη από κάμποσα πλαστικά σκουπίδια.

Μ.Π


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background