Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη του Draw With Me, που οδεύει προς τα Oscar

Written by on February 8, 2021

Tο “Draw with me” είναι ένα φωτεινό, συγκινητικό και αισιόδοξο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του Έλληνα σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Βενετόπουλου.

Πρόκειται για την ιστορία του καλλιτέχνη Brendon Scholl, που σε μικρή ηλικία ανακοίνωσε στους γονείς του πως θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως trangender. Το φιλμ έχει προταθεί για τη shortlist της κατηγορίας Καλύτερα Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους στα φετινά βραβεία Oscar κι έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι σε φεστιβάλ, συνέδρια, σχολεία κι εταιρίες απ’ όλους τους χώρους.

Έχει τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και ξεπερνάει τα κινηματογραφικά σύνορα αφού αποτελεί ένα σημαντικό μάθημα ζωής για όσους τολμούν να μην κρύβονται γι’ αυτό που είναι. Η θεία του Brendon, Jennifer Lopez, το κάνει ακόμα πιο γνωστό με τον δικό της τρόπο, βοηθώντας παράλληλα και το κίνημα της LGBTQ+ κοινότητας.

Draw with me

Ο Κωνταντίνος Βενετόπουλος είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες συνομιλητές που μπορείς να συναντήσεις. Ανήσυχος, δραστήριος, ανοιχτόμυαλος και με μία σπάνια ευαισθησία για όλα. Σου προκαλεί μια οικειότητα και μια ζεστασιά σαν να τον γνωρίζεις χρόνια.
Πριν λίγες μέρες, μιλήσαμε στο skype για όλα όσα θα διαβάσεις παρακάτω.

Υπήρξε κάτι που συνειδητοποίησες μετά την ολοκλήρωση του Draw With Me;

Όχι μόνο ένα, πάρα πολλά. Αυτό είναι ένα πρότζεκτ για το οποίο δεν κάναμε δύο μέρες γυρίσματα κι ό,τι έμαθα, έμαθα. Πρόκειται για μια οικογενειακή φιλία πολλών χρόνων κι επίσης κάναμε τόσα πολλά γυρίσματα σε διαφορετικές περιόδους, που έγινε μέρος της ζωής μου, κατά κάποιο τρόπο. Άρα σίγουρα εξελίσσομαι, μαθαίνω, συναντάω εκπλήξεις και είναι σαν ένα ταξίδι.

Ήταν το πρώτο μου ντοκιμαντέρ. Αυτό που κατάλαβα αρχικά είναι πως η αλήθεια έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον, κάτι που το καταλαβαίνω όσο μεγαλώνω κιόλας. O τρόπος που θα πεις κάτι σ’ έναν κόσμο γεμάτο με fake news, είναι πολύ σημαντικός. Επίσης ένα δεύτερο μάθημα ήταν πως το ντοκιμαντέρ σου αφήνει πολύ χώρο για να είσαι δημιουργικός.

Draw with me

Υπήρχαν διαφορετικές αντιδράσεις από κάποια μέλη της οικογενείας. Πώς κατάφερες να κρατήσεις μια ισορροπία ώστε να μην παρασυρθείς από τη συναισθηματική φόρτιση και να δείξεις όλες τις απόψεις;

Ήξερα αρκετά καλά την οικογένεια κι είχαμε συζητήσει για όλα τα θέματα αλλά δεν ήταν σκηνοθετημένα από πριν αυτά που θα έλεγαν. Είχα περάσει πολύ χρόνο μαζί τους, είχα συνεργαστεί με τη μητέρα του Brendon σε άλλα πρότζεκτ, όμως ξαφνικά μάθαινα αρκετά, καινούρια πράγματα. Πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα, που δεν πας σε μια οικογένεια και λες “καλησπέρα πάμε να μιλήσουμε για το transgender παιδί σας” και να τελειώσει έτσι απλά.

Στην Ελλάδα, έχεις γκέι παιδί και δυσκολεύεσαι να το συζητήσεις. Φαντάσου τώρα να είναι transgender, να πρέπει να κάνει θεραπείες, να αλλάζει όνομα, να έχει θεία τη Jennifer Lopez όποτε να ξέρεις πως ό,τι λες, θα είναι μετά στα περιοδικά, άρα δεν είναι κάτι τόσο απλό.   

Τι ακριβώς είναι το Trevor Project, στο οποίο είσαι εθελοντής και πώς σχετίζεται o Brendon μ’ αυτό;

Είμαι εθελοντής για πάνω από 10 χρόνια. Είναι μια γραμμή αποτροπής αυτοκτονιών για νέα παιδιά της LGBΤQ+ κοινότητας. Απευθύνεται σ’ αυτούς τους ανθρώπους συγκεκριμένα γιατί π.χ μπορεί ένα transgender παιδί να φοβάται να μιλήσει για το θέμα που τον απασχολεί αλλά δεν ξέρει αν αυτός που θα σηκώσει το τηλέφωνο είναι ομοφοβικός ή θα τον κρίνει λάθος. Δυστυχώς, η LGBTQ+ κοινότητα έχει πολύ υψηλά ποσοστά αυτοκτονίας.

Το ότι είσαι γκέι δεν σημαίνει πως αυτομάτως έχεις ψυχολογικό πρόβλημα. Κατά τη γνώμη μου, η κοινωνική καταπίεση δημιουργεί αυτό το έξτρα εμπόδιο. Τα περισσότερα νέα παιδιά θέλουν μία γενικότερη ψυχολογική υποστήριξη πέρα από το θέμα της αυτοκτονίας. Έχω μάθει πάρα πολλά και συνεχίζω ακόμα να μαθαίνω. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο κομμάτι της ζωής μου.

Γνώρισα τον Brendon και όλη την οικογένεια, την περίοδο που είχα ξεκινήσει μια συνεργασία με τη μητέρα του για μια άλλη ταινία. Αρχίσαμε να μιλάμε για διάφορα και κάποια στιγμή, μου ανέφερε ότι είχε πάρει τηλέφωνο στο Trevor Project. Όταν του είπα ότι είμαι councelor, με εμπιστεύτηκε παραπάνω κι ένιωσε ασφάλεια.

Συνέβη κάτι πολύ συγκινητικό που δεν το έχω πει σε κανέναν. Έχω έναν μεγάλο κύκλο με γκέι και τρανς άτομα αλλά όταν αρχίσαμε να μιλάμε για πρώτη φορά με το Brendon στο δωμάτιο του, με τις ζωγραφιές του τριγύρω, ήταν σαν να βιώνω μία απ’ τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Trevor, στην πραγματική ζωή.

Υπήρξε κάποια στιγμή που σε προβλημάτισε πώς θα αντιμετωπίσεις την ιστορία του;

Ενώ πρότεινα εγώ να γίνει αυτό το ντοκιμαντέρ και τους κινητοποίησα όλους, έφτασε μία στιγμή που μπλόκαρα. Συνειδητοποίησα πως έχω μεγάλη ευθύνη μ’αυτό το φιλμ. Είχα συνηθίσει μέχρι τότε να γυρίζω θρίλερ, δράματα, experimental art πράγματα και ήταν ταινίες που έβλεπαν πιο λίγοι άνθρωποι. Ξαφνικά λοιπόν, κατάλαβα ότι το Draw with me, θα έχει ένα μεγάλο impact στον κόσμο.

Είναι ένα θέμα που μ’ απασχολεί πολύ και δεν ήθελα να φτιάξω κάτι που δεν θα είχε το σωστό απόηχο. Όταν συνέβη αυτό το μπλοκάρισμα στις αρχές, σταματήσω να τους παίρνω τηλέφωνο, να στέλνω ιδέες και με πλησίασαν εκείνοι. Η μητέρα του Brendon άρχισε να με ρωτάει αν θα το κάνουμε τελικά κι αυτό το ψυχολογικό boost, ήταν που με βοήθησε τελικά να συνεχίσω και να το γυρίσω τελικά. Επίσης, ήταν η στιγμή που σκέφτηκα πως δεν τους έχω πείσει να κάνουν κάτι που δεν θέλουν και κατάλαβα ότι ήθελαν πολύ να πουν αυτή την ιστορία κι εγώ ήμουν το “όχημα” τους.

Πλέον το Draw with Me ασκεί επιρροή σε όλους τους χώρους.

Υπάρχει ένα σημείο στο ντοκιμαντέρ που η θεία του Brendon, Linda, λέει πως πρέπει να είναι δύσκολο που ό,τι λες καταγράφεται και πλέον είσαι μια πολιτική φιγούρα. Θυμάμαι λοιπόν όταν κάναμε το μοντάζ ότι οκ, ίσως είναι λίγο περίεργο να τον χαρακτηρίζουμε έτσι αλλά δεν είχα καταλάβει το μέγεθος της επιρροής του.

Εκτός από τις συμμετοχές σε κινηματογραφικά φεστιβάλ όπως το Tribeca, έχει χρησιμοποιηθεί από πολλές εταιρείες όπως η Estée Lauder κι η J.P Morgan σαν εκπαιδευτικό υλικό για την έννοια του diversity. Ήταν η πρώτη ταινία που προβλήθηκε στο πάνελ των Ηνωμένων Εθνών στην 50ή επέτειο από τις ταραχές του Stonewall. Σε συνεργασία με το New York State Education Department, παίζεται σε πολλά σχολεία στη Νέα Υόρκη.

Επίσης ήταν πολύ συγκινητικό και το ότι προβλήθηκε και στο σχολείο μου εδώ, στον Μωραϊτη!

Πόσο έχει επηρεάσει η συμμετοχή και η στήριξη της Jennifer Lopez την πορεία του ντοκιμαντέρ;

Το φιλμ, εκτός από τη μεγάλη υποστήριξη της Lopez, έχει και την υποστήριξη του Biden. Σε μία απονομή LGBTQ+ βραβείων, το Draw with Me κέρδισε ένα το οποίο έδωσε η Jennifer και μετά απ’ αυτό, βγήκε ο Biden για να στείλει ένα μήνυμα στήριξης στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Όταν τραγούδησε η Jennifer Lopez στην ορκωμοσία του, την ίδια μέρα, στο whitehouse.org, ανακοίνωσαν ότι πρόσθεσαν στη φόρμα του Contact την προσφώνηση They και την επιλογή να μην διαλέξεις καμία αν δεν θες. Δεν μπορώ να το ξέρω 100% αλλά σκέφτηκα ότι θα ήταν τέλειο να έχουμε συμβάλει όντως σε αυτή την απόφαση.

Σε άλλες ταινίες που έχω κάνει, προσπαθώ πολύ για να βρω τρόπους να ολοκληρωθούν αλλά σ’ αυτή, έγιναν όλα τόσο αβίαστα που δεν προλάβαινα να λέω ευχαριστώ! Κι όχι λόγω της Jennifer Lopez αλλά γιατί απ’ ότι φαίνεται η κοινωνία θέλει να στηρίξει τέτοια μηνύματα.

Της Jennifer της άρεσε πολύ και θέλει να συνεχίζει να βρίσκει τρόπους να τη στηρίζει. Γενικά προσπαθεί συνεχώς να στηρίζει όχι μόνο το ανίψι της αλλά όλο το κίνημα. Κι αυτό είναι το πιο ουσιαστικό απ’ όλα. 

Ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις του Brendon όταν το είδε ολοκληρωμένο;

Επειδή ήταν πολύ μικρός, δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει ότι είναι εκείνος που παίζει στην ταινία και δεν πίστευε ότι έβλεπε το πρόσωπο του στη μεγάλη οθόνη. Για τον Brendon ήταν ένα ευχάριστο σοκ. Επίσης είχε πει κάποια στιγμή πως όταν του πρότεινα να κάνουμε το Draw with me δεν είχε καταλάβει πως θέλω να κάνω μια κανονική ταινία για το σινεμά! Φανταζόταν κάτι άλλο και ξαφνικά είδε το συνεργείο οπότε εκεί κατάλαβε τι ακριβώς θα κάνουμε. Δεν τον άλλαξε αλλά του έμαθε, όπως και σ’ εμένα, πως μ’ ένα φιλμ μπορείς να επηρεάσεις πολύ κόσμο.

Ο Brendon δεν ασχολείται καθόλου με το φαίνεσθαι. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή το φιλμ έχει εκτροχιαστεί με την καλή έννοια, το έχουν μάθει πολλοί, παίζεται σε φεστιβάλ αλλά εκείνος δεν ποστάρει τίποτα εκτός από μία φορά που πήρε ένα βραβείο κι έπρεπε να το ανεβάσει. Ασχολείται περισσότερο με την ακτιβιστική του δράση και την τέχνη του.

Είναι μια χρονική περίοδος που πλέον δεν φοβούνται να μιλήσουν για τραυματικές εμπειρίες όπως συμβαίνει το ελληνικό #metoo αυτή τη στιγμή.  Niώθεις να αλλάζει κάτι ουσιαστικά με τα κινήματα που δημιουργούνται ή θα το ξεχάσουμε μετά από λίγο καιρό;

Πιστεύω ότι είμαστε σίγουρα σ’ έναν πολύ καλό δρόμο. Όλα αυτά, έχουν δόσεις, αλήθειας, ψέματος και μεγάλης εκμετάλλευσης των κινημάτων από αρκετούς επειδή «πουλάνε» αλλά αν βάλεις αυτά που συμβαίνουν σ’ ένα μπαξέ και τα ανακατέψεις, αυτό που βγαίνει, είναι μόνο καλό. Και το λέω αυτό γιατί θέλω να πιστεύω πως οι περισσότερες μαρτυρίες θυμάτων, είναι αληθινές. Βοηθούν στο να εξελίσσονται τα κινήματα για να ζούμε σ’ έναν καλύτερο κόσμο αλλά κυρίως στο να αντιλαμβανόμαστε την πραγματική ουσία των προβλημάτων.

Ας πούμε έβλεπα χθες την κωμωδία “Will and Grace”. Κάποια στιγμή υπάρχει μια αστεία ατάκα που λεει “Come on, you sissy” και σκεφτόμουν πως αυτό σήμερα, μπορεί να το παρεξηγούσαν ανεξάρτητα αν είναι στο πλαίσιο μιας κωμωδίας. Φοβάμαι λίγο μήπως χάσουμε τον αυθορμητισμό μας, το χιούμορ μας και φτάσουμε σε τέτοιο σημείο, που να φοβόμαστε να φλερτάρουμε κάποιον ή κάποια στο μπαρ. Αλλά θέλω να πιστεύω πως η κοινωνία μπορεί να φιλτράρει τι βοηθάει και τι όχι, σ’ αυτή την κατάσταση.

O Κωνσταντίνος Βενετόπουλος με τη μητέρα της, Jennifer Lopez, Guadalupe Rodriguez

Ποιοι είναι οι δικοί σου ήρωες;

Σίγουρα η οικογένεια μου είναι πολύ σημαντική για μένα. Μπορεί να μην είχαμε πάντα την τέλεια σχέση αποδοχής κι επικοινωνίας αλλά όποτε έρχομαι στην Ελλάδα, νιώθω μια ασφάλεια σαν να είμαι φτιαγμένος από ατσάλι. Περνάω φανταστικά στην Αμερική και με τη δουλειά μου και με όλα, όμως δεν έχω αυτή την “πανοπλία”. Είμαστε και πολύ μεγάλη οικογένεια με πολλά παιδιά, ανίψια, ολόκληρο σόι!  Δεν ξεχωρίζω κάποιον απ’ όλους σαν ήρωα μου αλλά τους εκτιμώ όλους σαν σύνολο. Είναι η βάση μου.

Στον κινηματογράφο, θαυμάζω πολύ τον Lars Von Trier, τον Darren Aronofski, γενικά λίγο πιο σκοτεινούς σκηνοθέτες αλλά δεν σημαίνει ότι τους εκτιμώ και σαν ανθρώπους. Π.χ ο Lars είναι πολύ προβληματικός, έχει πει τραγικά πράγματα και τον θαυμάζω μόνο σαν δημιουργό. 

Πώς βλέπεις την εξέλιξη του ντοκιμαντέρ, σαν κινηματογραφικό είδος;

Τα τελευταία χρόνια, το ντοκιμαντέρ έχει γίνει πολύ πιο ενδιαφέρον κι οι σκηνοθέτες χρησιμοποιούν το υλικό τους εντελώς διαφορετικά. Τα πιο παλιά έχουν μια φωνή, που διηγείται την ιστορία και δείχνουν απλά τι συμβαίνει. Τώρα, έχει γίνει πιο περιπετειώδες, πιο ζωντανό.

Όταν ετοιμάζεις το ντοκιμαντέρ, υπήρχε κάποιος καλλιτέχνης, μουσικός, σκηνοθέτης κλπ που σ’ επηρέασε και πρόσθεσες στοιχεία του;

Η πηγή έμπνευσης μου ήταν η διαφήμιση και μελέτησα αρκετά πράγματα. Να φανταστείς το κεντρικό τραγούδι το βρήκα από μια διαφήμιση της Nike. Βρήκα την τραγουδίστρια, της μίλησα για το ντοκιμαντέρ και μας παραχώρησε το κομμάτι δωρεάν, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά!

Ουσιαστικά, ήθελα να φτιάξω κάτι που να μας μαθαίνει την αλήθεια αλλά να την έχω “ντύσει” όμορφα, δυναμικά και να περνάει ένα θετικό μήνυμα. Θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετικό το ντοκιμαντέρ και πιο “βαρύ”. Να μιλάμε συνέχεια για την ψυχολογική κατάσταση του Brendon και την απόπειρα αυτοκτονίας του.

To Draw with me είναι φωτεινό και πολύχρωμο αλλά δείχνει και τα σκοτεινά σημεία με έναν άλλο τρόπο.

Με τον καιρό, κατάλαβα ποια είναι τα πιο σκοτεινά σημεία του Brendon. Για παράδειγμα τα πλάνα στη λίμνη. Εκεί πήγαινε όποτε ήταν στεναχωρημένος. Όταν είμαστε σε τέτοιες ηλικίες, 14 – 15, έχουμε κάποια κρυφά σημεία που πηγαίνουμε για να νιώθουμε καλύτερα. Κι εγώ θυμάμαι στο Παλαιό Ψυχικό, πήγαινα σ’ ένα βουνό κι ήταν το προσωπικό μου σημείο. Οπότε, ήθελα να δείξω αυτή τη λίμνη κι όχι κάτι άλλο ψεύτικο μόνο και μόνο για να κάνει την ατμόσφαιρα πιο δραματική.

Στην Νεα Υόρκη, έχεις αγαπημένα σημεία;

Τα σινεμά. Είτε πάω μόνος μου είτε με παρέα. Και τον τελευταίο χρόνο, που έμεινα στην Ελλάδα λόγω του κορωνοϊού στεναχωρήθηκα πάρα πολύ που έβλεπα κλειστό τον Δαναό. Είναι ο αγαπημένος μου κινηματογράφος στην Αθήνα κι έχω πολλές ωραίες αναμνήσεις. Πήγαινα από μικρός, έβλεπα ταινίες μόνος μου και μου άρεσε όλη η διαδικασία από το φουαγιέ μέχρι να μπω στην αίθουσα.


ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

  • Ο Κωνσταντίνος παράλληλα με τη σκηνοθεσία, είναι και ο ιδρυτής του κινηματογραφικού φεστιβάλ  Kuntaur Film Festival στο ομώνυμο χωριό της Δυτικής Αφρικής, το οποίο δεν έχει πρόσβαση στον ηλεκτρισμό και χρησιμοποιεί φορητές γεννήτριες.
  • Αυτή την περίοδο, μεταξύ άλλων πρότζεκτ, ετοιμάζει και μια ταινία, που θα καταγράψει το πρώτο στον κόσμο εγχείρημα ατόμου με αναπηρία στο διάστημα.
  • Σημείωσε πως το Draw with me παίζεται on demand στην Αμερική στην ArenaScreen μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου και περιμένει την ανακοίνωση της Ακαδημίας των Oscar για τις φετινές υποψηφιότητες.

Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background