Εορταστικά Do/don't από τον κτηνίατρο Δημήτρη Τσουκαλά

Written by on December 23, 2017

Ο σούπερ-κτηνίατρος Δημήτρης Τσουκαλάς (τον εμπιστευόμαστε διπλά μιας και ανήκει στην κάστα των ενεργών μουσικανθρώπων)  αποφάσισε να μας γράψει ένα γράμμα.
Μια χριστουγεννιάτικη κατάθεση ψυχής με όλα εκείνα που πρέπει να γνωρίζουμε ούτως ώστε να κρατήσουμε ασφαλές το τετράποδο βλαστάρι μας και αυτές τις γιορτές!
And so this is Christmas που λέει και το επίκαιρο άσμα, και όντως ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά όχι μόνο για εμάς αλλά και για τους τετράποδους φίλους μας. Και μπορεί τα γατιά μας και τα σκυλιά μας να τα έχουμε (σαν) παιδιά μας και να τα έχουμε καλομαθημένα (έτσι λέμε εμείς) ή κακομαθημένα (έτσι λένε οι άλλοι), αυτές τις Άγιες μέρες όμως πρέπει να έχουμε το νου μας γιατί σαν παιδιά κι αυτά, εκτός από τα δώρα έχουν έφεση στις σκανδαλιές και κατ’ επέκταση τους κινδύνους.
Αρχικά, έχουμε το χριστουγεννιάτικο έλατο (γιατί μεταξύ μας, ποιος στολίζει καράβι εκτός από κάτι δημάρχους στις πλατείες των χωριών τους). Αληθινό ή οικολογικά πλαστικό (οξύμωρο όσο να πεις), με τα στολίδια του, τα λαμπάκια του, τη φάτνη του και τα κάποια -λίγα πλέον- αμπαλαρισμένα δώρα του, αποτελεί μια ζεστή φωλιά όχι για κάθε γυναίκα όπως έλεγε η Τζέλα Δελαφράγκα αλλά για τους τετράποδους φίλους μας, κυρίως τις γάτες και δευτερευόντως τους σκύλους. Κι αν όσοι έχουν γάτες ξέρουν ότι γάτα και χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι ένα μεγάλο no no σαν συνδυασμός (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων), ωστόσο και τα σκυλιά μας μπορεί να γοητευτούν από τα στολίδια (γυαλιστερές μεγάλες και μικρές μπάλες σαν τα παιχνίδια τους), τα καλώδια από τα λαμπάκια ή ακόμα κάποια μπορούν να μπουν στον πειρασμό να ανοίξουν τα δώρα νωρίτερα, σαν κάθε παιδί που σέβεται τον εαυτό του.

Προσοχή λοιπόν στα τετράποδα παιδιά μας που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό του σπιτιού μας (αν φιλοξενούμε σκύλο) ή τους σπιτιού τους (αν μας φιλοξενεί γάτα). Μεγάλη προσοχή επίσης στα αναμμένα κεριά που έχουν αυτές -και όχι μόνο- τις γιορτινές μέρες όλες οι ρομαντικές ψυχές εκεί έξω. Δεν θέλει και πολύ μια γάτα ή ένας σκύλος με την ουρά του να μετατρέψουν, σαν άλλοι Σαμουήλ, το γιορτινό σαλόνι σε Κούγκι.

Μια άλλη πονεμένη χριστουγεννιάτικη ιστορία με κατοικίδια είναι τα γιορτινά τραπέζια, με οικογένεια ή με φίλους. Όπως ξέρουμε όλοι όσοι έχουμε σκύλο, σε τέτοιες περιπτώσεις οι σκύλοι βάζουν το mode “κουτάβι με λυπημένα μάτια/πεινάω/λυπηθείτε με” στο On & Repeat με αποτέλεσμα όλο και κάποιος καλεσμένος να πέσει θύμα τους και να τους δώσει κάτι από το τραπέζι, ενώ αντίστοιχα οι γάτες, σαν ιδιοκτήτες κι αφεντικά του σπιτιού, απλά ανεβαίνουν στο τραπέζι και σερβίρονται μόνες τους.
Θα πρέπει όμως και στις δύο περιπτώσεις να προσέξουμε να μην δώσουμε (ή να μην πάρουν από μόνα τους) τρόφιμα που αποτελούν κίνδυνο, όπως η σοκολάτα, οι σταφίδες, οι ξηροί καρποί, τα πολύ λιπαρά τρόφιμα, το αλκοόλ (σε περίπτωση που χυθεί κάποιο ποτό). Και ναι, τα κατοικίδια μας είναι παιδιά μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα μπουκώνει η γιαγιά με κουραμπιέδες, μελομακάρονα και τσουρέκια γιατί “κρίμα είναι μωρέ, δες πως με κοιτάει”.
Ας έχουμε καλύτερα τις αγαπημένες τους λιχουδιές στο τραπέζι και ας τους δίνουμε από αυτές αντί από τα δικά μας φαγητά. Έτσι, και ευχαριστημένα θα είναι, κι εμείς θα μπορούμε να γιορτάσουμε σχετικά ήσυχα, και δεν θα έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις για έμας και τον κτηνίατρο μας που θα πρέπει να τον κουβαλάμε χριστουγεννιάτικα στο ιατρείο επειδή “ο Μπούμπης μου έφαγε 26 μελομακάρονα και 4 κιλά παϊδάκια που έπεσαν κατά λάθος στο πάτωμα”.
ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΟΚΚΑΛΑ ΣΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΑΤΙΑ ΜΑΣ, 2018 (θα) έχουμε, eleoc κάπου.
 Για κάποιο λόγο που ποτέ δεν κατάλαβα, τα Χριστούγεννα είναι της μόδας κάποια φυτά εσωτερικού χώρου, όπως τα Αλεξανδρινά. Ξεπερνώντας το γεγονός ότι δεν είναι καν ωραία σαν φυτά, μπορούν να προκαλέσουν πλήθος προβλημάτων στα κατοικίδια μας, σε περίπτωση που μασουλήσουν τα φύλλα τους. Επικίνδυνο είναι και το γκι οπότε καλό είναι να βρείτε κάτι άλλο να φιληθείτε από κάτω ή αν σώνει και καλά θελετε να έχετε γκι στο σπίτι (προφανώς γιατί τιμάτε κι άλλες παραδόσεις όπως το Halloween & η Black Friday), να το έχετε σε σημείο που δεν είναι προσβάσιμο από τα κατοικίδια (σημείωση: τίποτα δεν είναι μη προσβάσιμο για μια γάτα που σέβεται τον εαυτό της). Υπάρχουν και άλλα -μη “χριστουγεννιάτικα”- φυτά επικίνδυνα για τα κατοικίδια μας όπως π.χ. τα κρινάκια για τις γάτες, ρωτήστε τον κτηνίατρο σας να σας ενημερώσει σχετικά.
Τέλος, όσον αφορά το βράδυ της αλλαγής του χρόνου, επειδή ακόμα κάποιοι συνάνθρωποι μας, για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους, πιστεύουν ότι είναι απόγονοι του Κανάρη και της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας και συνοδεύουν τον ερχομό του νέου έτους με πυροβολισμούς, πυροτεχνήματα και άλλες τύπου “Κιμ πάτα το/Ηλία ρίχτο” εκδηλώσεις, προσέχουμε ώστε, όσο είναι δυνατό, να μην αφήνουμε μόνα τους τα κατοικίδια μας, έρμαια στις ορέξεις των μπουρλοτιέρηδων γειτόνων μας.
Το στρες που περνάνε με όλους αυτούς τους βομβαρδισμούς δεν αξίζει ούτε στον χειρότερο εχθρό μας (όσοι έχετε τέτοιους), ενώ πολύ συχνότερα από όσο πρέπει κατοικίδια χάνονται τέτοιες μέρες, ακριβώς επειδή προσπαθούν τρομαγμένα να βρουν καταφύγιο από την εμπόλεμη “γιορτινή” ζώνη.
Αυτά τα ολίγα, ελπίζω να βοήθησα.
 Καλές γιορτές σε δίποδους και τετράποδους φίλους & ήρεμες γιορτές σε εμάς τους κτηνιάτρους (γιατί κι εμείς άνθρωποι είμαστε, τις θέλουμε τις διακοπές μας που και που).
 Υ.Γ1. Τα ζώα δεν είναι αντικείμενα και ως εκ τούτου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν “δωρα” με κάρτα αλλαγής. Το να υϊοθετήσουμε ή -μακριά από εμάς- αγοράσουμε ένα κατοικίδιο είναι απόφαση ζωής που πρέπει να παρθεί μετά από σκέψη και περισυλλογή και ιδανικά σε συνεργασία με έναν κτηνίατρο της εμπιστοσύνης μας.
 
Υ.Γ2. Η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο είναι καθαρά καλλιτεχνική. Γάλα και μπισκότα δεν τρώει ούτε καν ο Άγιος Βασίλης (για αυτό και τα βρίσκουμε ανέγγιχτα το πρωί των Χριστουγέννων που μας έχει φέρει τα δώρα). Γιατί λοιπόν να τα δώσουμε στα κατοικίδια μας;
 
Υ.Γ3. Don’t shop. Adopt._
Feliz Navidad.
 
Tagged as

Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background