Ο Ντάριο Φο πέθανε. Η Kiki Pap πιστεύει πως είναι άλλη μία απολαυστική φάρσα του

Written by on 13 Οκτωβρίου, 2016

Πριν λίγες ώρες ανακοινώθηκε ο θάνατος του Ντάριο Φο. Είμαι σίγουρη ότι είναι μία από τις πετυχημένες του φάρσες και όπου να ‘ναι θα δημοσιεύσει το καινούριο του έργο με πρωταγωνιστή εκείνον και κάποιους παράξενα γοητευτικούς τύπους.  Θα έχει γράψει σουρεάλ διαλόγους που θα κρύβουν μέσα τους πιο εύστοχους σχολιασμούς για την πολιτική, τη νοσηρότητα της κοινωνίας και τη γελοιότητα της ίδιας της ζωής.

Ο Φο υπήρξε ένας από τους αγαπημένος μου συγγραφείς. Κάποια στιγμή συναντηθήκαμε και νοητά (σίγουρα θα γελούσε έτσι ποιητικά που τα λέω) όταν φωτογράφησα μία από τις ωραιότερες στιγμές του ελληνικού θεάτρου. Η ομάδα Επτάρχεια είχε ανεβάσει στο θέατρο Θησείον το ευφυές έργο του “Μιστέρο Μπούφο” και όλοι ευχόμασταν να μην κατέβει ποτέ.
Αν έπρεπε να συνοψίσω σε τρεις κουκίδες την αδυναμία μου σ΄εκείνον θα ήταν κάπως έτσι:

  • Κανείς δεν έχει καταφέρει να σατυρίσει τόσο πετυχημένα την τραγελαφική κατάσταση που επικρατεί στην πολιτική. Ειδικά τις εποχές που τον περίμεναν όλοι οι κουστουμάτοι στη γωνία για να του στήσουν παγίδες, εκείνος ήταν πέντε φορές πιο παραγωγικός και πιο κυνικός. Και πιο απολαυστικός. 
  • Είχε μια ζηλευτή στάση ζωής. Υπήρξε ο ωραιότερος αναρχικός με την πραγματική έννοια της λέξης και καθιέρωσε το θέατρο ως πολιτική πράξη. 
  • Είχε την ικανότητα να σε οδηγεί στο τέλος των αλληγορικών ιστοριών του χωρίς να καταλαβαίνεις πόσο γρήγορα πέρασε η διαδρομή. Οι ήρωες με τα καθόλου συμβατικά ονόματα, περιφέρονται σε δημόσιες υπηρεσίες, θεατρικές σκηνές, διαδρόμους σπιτιών, με σκοπό να σε παρασύρουν στις ιστορίες τους και να σου δώσουν το κίνητρο να ξεκινήσεις μια αληθινή επανάσταση. 

Κι αυτές είναι κάποιες από τις εικόνες που κράτησα από εκείνον τον Μπούφο που έχανε το μέτρημα των θεατών κάθε βράδυ: 

img_0675

img_0963

img_0811

img_0842img_0769   

img_0903img_0849  img_1061  img_1038

img_1114 img_1132 img_1152 img_1188 

Φωτογραφίες: Kiki Pap

Tagged as

Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background