Joinανάκριση στην ομάδα της έκθεσης “Common Routes IV: Albania”

Written by on November 22, 2019

Οι φωτογράφοι Γιώργος Ασημακόπουλος, Χαρά Έρτσου, Τάσος Κουτσιαύτης, Δημοσθένης Μαραγκός, Μιχάλης Νικολαΐδης, Γιώργος Τσακανίκας και Τόλης Χατζηγνατίου αποτελούν την πολύ ωραία ομάδα του “Balkan Project”. Ταξιδεύουν στα Βαλκάνια, φωτογραφίζουν όσα τους κάνουν εντύπωση και στη συνέχεια εκθέτουν τις αγαπημένες εικόνες των Common Routes, όπως τα ονομάζουν, οδοιπορικών τους σε γνωστά σημεία της Αθήνας.
H καινούρια τους έκθεση λέγεται “Common Routes IV: Albania”, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 23 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2019 στη Σχολή Καλών Τεχνών.  Λίγες ώρες πριν τα εγκαίνια, τους φωνάξαμε για μία μικρή ανάκριση.

-Πείτε μας λίγα λόγια για την ομάδα
Η ομάδα τουCommon Routes ουσιαστικά ξεκίνησε πριν 6 χρόνια πριν, με έναυσμα μια αρχική ιδέα να ενώσουμε την αγάπη των ιδρυτικών μελών της για το συνδυασμό φωτογραφίας με ταξίδι και να ανακαλύψουμε δειλά-δειλά τις γειτονικές μας χώρες.

-Ποια ήταν η αφορμή για να ξεκινήσετε τα οδοιπορικά σας και ποια είναι τα κριτήρια σας για την επιλογή των προορισμών;
Έχοντας στο μυαλό μας φωτογραφίες από τα Βαλκάνια του Josef Kudelka, αλλά και άλλων φωτογράφων που έχουν δουλέψει στο συγκεκριμένο τόπο, ήταν για μας η αφορμή να ξεκινήσουμε ένα αντίστοιχο ταξίδι – οδοιπορικό, με τη διαφορά ότι το Common Routes πραγματοποιείται ομαδικά.
Ο προγραμματισμός όπως είναι φυσικό ξεκινάει αρκετά νωρίς για ένα τέτοιο ταξίδι. Ουσιαστικά η ομάδα μας τρέχει τώρα το λεγόμενο «Balkan Project», που σημαίνει ότι έχει σαν στόχο την κάλυψη όλων των αντίστοιχων χωρών.
-Ποια ήταν η πιο δύσκολη αποστολή σας μέχρι τώρα;
Μέχρι στιγμής δεν μας έχει τύχει κάτι το οποίο να μας δυσκολέψει. Οι δυσκολίες για εμάς είναι φωτογραφικές καθώς προσπαθούμε να αποδώσουμε τα Βαλκάνια μέσω της προσωπικής ματιάς του κάθε φωτογράφου.

-Κάποιες στιγμές που θυμάστε πιο χαρακτηριστικά από το τελευταίο σας ταξίδι στην Αλβανία και τι σας έκανε περισσότερο εντύπωση σε όλα αυτά που είδατε και ζήσατε.
Ο κάθε φωτογράφος έχει να θυμάται και διαφορετικά πράγματα από ένα τέτοιο οδοιπορικό. Αυτό όμως που θυμόμαστε όλοι σαν ομάδα από το ταξίδι μας στην Αλβανία είναι μία πομπή κηδείας μέσα σε ένα βροχερό και ομιχλώδες τοπίο.

-Τι μάθατε που δεν το ξέρατε από πριν;
Αυτό που σίγουρα έχουμε μάθει είναι ότι τα Βαλκάνια είναι ένας φορτισμένος τόπος με πολλές ιδιαιτερότητες κι επίσης ένα μωσαϊκό ανθρώπων, θρησκειών και καταστάσεων. Σαν άνθρωποι έχουμε πολλά κοινά καθώς και διαφορετικά στοιχεία που κάνουν όλο το project πολύ ενδιαφέρον.
-Τι ακριβώς θα δούμε στην νέα σας έκθεση στην Καλών Τεχνών και ποια είναι η αγαπημένη σας εικόνα; 
Φέτος η ομάδα μας εκθέτει το περσινό ταξίδι μας στην Αλβανία με 36 φωτογραφίες. Αγαπημένη εικόνα δεν υπάρχει. Προσπαθούμε να βγάζουμε το συναίσθημα εκτός και να λειτουργούμε σαν ομάδα με καθαρά φωτογραφικά κριτήρια.

-Απ’ όσους ανθρώπους έχετε συναντήσει στα οδοιπορικά σας, ποιους ξεχωρίζετε;
Ο κάθε άνθρωπος που συναντάμε είναι διαφορετικός και μοναδικός. Παρ’ όλα αυτά, σαν ομάδα ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους στα χωριά, καθώς βγάζουν κάτι πιο αγνό και αυθεντικό. Πολλές φορές στα ταξίδια μάς καλούν στα σπίτια τους πράγμα που αποτελεί για εμάς ένα ευχάριστο διάλειμμα από το ταξίδι και τη φωτογραφική διαδικασία.
-Τι σας αρέσει και τι σας προβληματίζει εποχή αυτή την περίοδο σχετικά με την εξέλιξη της φωτογραφίας και την αντιμετώπιση της από τα σύγχρονα μέσα και τα social media;
Στην εποχή που ζούμε η εξέλιξη της φωτογραφίας είναι πολύ μεγάλη και σε αυτό έχει συμβάλλει κατά πολύ η τεχνολογία. Εμείς σαν φωτογράφοι οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε με τις εξελίξεις και την τεχνολογία. Τα social media βοηθάνε πάρα πολύ στην προβολή αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή.

-Κινηματογραφικά road trips που σας έχουν εμπνεύσει.
Τα road trips που μας έχουν επηρεάσει πιο πολύ είναι το “Paris, Texas” του Wim Wenders καθώς και το “Nebraska” του Alexander Payne.
-10 τραγούδια που έχετε ακούσει πιο συχνά στα ταξίδια σας
Η μουσική στο αυτοκίνητο είναι αναπόσπαστο κομμάτι. Μερικά από τα τραγούδια που μας αρέσουν πολύ είναι:
1. Grammatik – Dungeon Sound
2. Jim Morrison ft. Portishead – Love my glory Box two times (Dogspark)
3. The Beatles – Yesterday
4. Mary Hopkin – Those were the days
5. Monophonics – California Dreamin
6. Monika – Forever Yours
7. Johnny Cash – Personal jesus
8. Bliss – Wish You Were Here
9. Thievery Corporation – Depth of My Soul ft. Shana Halligan
10. Moby – One of These Mornings

*Μπορείς να δεις όλες τις πληροφορίες για την έκθεση “Common Routes IV: Albania”, εδώ


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background