Thumbs Up: Kαι η Chanel λέει όχι στη φυσική γούνα και στο δέρμα εξωτικών ζώων

Written by on 6 Δεκεμβρίου, 2018

H Chanel έκανε το μεγάλο βήμα διαβαίνοντας την πόρτα των μεγάλων οίκων που λένε όχι στη φυσική γούνα και το δέρμα εξωτικών ζώων και ερπετών.
Η εβδομάδα μόδας στο Λονδίνο φέτος, έπειτα από 35 ένοχα χρόνια, εξοστράκισε την βία από το διάδρομο της, με όλο και περισσότερους οίκους να ακολουθούν, βάζοντας την ετικέτα Cruelty Free στις συλλογές τους. Θέλοντας να τηρήσει τα πρότυπα δεοντολογίας, η Chanel ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να παράγει ενδύματα και αξεσουάρ από γούνα ζώων, καθώς και δερμάτινα ρούχα από κροκόδειλο, σαύρα και φίδι.
«Στη Chanel, επανεξετάζουμε διαρκώς τις αλυσίδες εφοδιασμού μας για να διασφαλίσουμε ότι ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας για ακεραιότητα και ιχνηλασιμότητα . Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται όλο και πιο δύσκολη η εξαγωγή εξωτικού  δέρματος που να ταιριάζει με τα πρότυπα ηθικής μας ».

Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε ως μια νίκη των φιλοζωικών οργανώσεων με μπροστάρισσα την PETA και το σύνθημα ΤΑ ΖΩΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ.

Τα τελευταία χρόνια Burberry, John Galliano, DKNY, Versace, Michael Kors, Gucci, Armani, Tommy Hilfiger, Stella McCartney, Vivienne Westwood, Ralph Lauren, Calvin Klein καθώς και άλλοι σπουδαίοι οίκοι μόδας απορρίπτουν την αληθινή γούνα -ενίοτε και το δέρμα- έχοντας στραφεί σε διαφορετικά υλικά. Αθλητικά brands (Adidas, Nike, New Balance, ASICS, Brooks κ.α) λανσάρουν vegan παπούτσια για τρέξιμο. Στο Λος Άντζελες και στο Σαν Φρανσίσκο απαγορεύτηκε η πώληση προϊόντων που κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από γούνα. Τρεις κορυφαίοι σχεδιαστές μόδας στην Κίνα, δεσμεύτηκαν για ένα μέλλον χωρίς γούνα στο ACTAsia’s Fur-Free Fashion Forum and Gala στη Σαγκάη, τη στιγμή που στο πρόγραμμα Fur Free Retailer (FFR) συμμετέχουν σε παγκόσμιο επίπεδο 951 μεγάλοι οίκοι και κορυφαία brands.

 

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις ασύλληπτα σκληρές συνθήκες διαβίωσης και θανάτωσης των πλασμάτων αυτών,
προκειμένου να στραφεί και η Ελλάδα κατά της χρήσης φυσικής γούνας και κατ επέκταση κατά της εκτροφής γουνοφόρων ζώων.
Εκατομμύρια άγρια ζώα είτε αιχμαλωτίζονται, είτε εκτρέφονται σε μικροσκοπικά κλουβιά κομματιάζοντας τις σάρκες τους από το στρες μέχρι να θανατωθούν με ηλεκτροπληξία, χτυπήματα στο κεφάλι, στραγγαλισμό ή εισπνοή τοξικών αερίων.
Όσα δεν πεθαίνουν άμεσα, γδέρνονται ενώ διατηρούν ακόμα τις αισθήσεις τους.
Για ένα γούνινο παλτό από μίνκ χρειάζεται ο βασανιστικός θάνατος περίπου 80 μικρών ζώων.
Την ίδια στιγμή η  μελέτη Poison in Furs , η οποία εκδόθηκε από την EcoAid από τον επιστήμονα χημικό μηχανικό Manfred Krautter για λογαριασμό της διεθνούς οργάνωσης για τα δικαιώματα των ζώων FOUR PAWS, τονίζει πως η μόδα της γούνας είναι υπερβολικά μολυσμένη με επικίνδυνες και βλαβερές χημικές ουσίες.

Στη σελίδα Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΓΟΥΝΑ μπορείς να ενημερωθείς για την εκστρατεία κατά της γούνας στη χώρα μας
βάζοντας τέλος στο έγκλημα, προάγοντας τον Πολιτισμό και την Ειρήνη.

 

Μιρέλλα Κάππα


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background