Captain Marvel: 455 εκ. παγκοσμίως με το καλημέρα

Written by on March 12, 2019

Η πρώτη ταινία της Marvel σε μπροστινό τραπέζι πίστα, με hero δεσποινίδα, είναι γεγονός,  όπως και η επιτυχία σε εισπράξεις, η εντελώς απρόσμενα εκκωφαντική.
Είναι όμως το «Captain Marvel» μια καλή ταινία που προωθεί το #metoo movement, δύο βήματα πιο πέρα, όπως κάπως έτσι διαφημίστηκε; Η ακόμη καλύτερα, είναι η πρώτη ταινία στην ιστορία που αποσύρει με ευστροφία την γυναικεία υπόθεση από το σύνηθες girl power και την απομακρύνει ακόμη περισσότερο από το κλισέ ταύτισης της με αντίστοιχες «αντρικές»; Και αν ναι, γιατί κανείς δεν δείχνει να χει καημό, να απαντήσει πραγματικά σε αυτό το ερώτημα;

Μια ματιά να ρίξεις στο social time line σου και καταλαβαίνεις πως η απάντηση είναι εκεί κάπου στη μέση. Σε άλλους αρέσει, σε άλλους όχι. Τι είχαμε, τι χάσαμε. Και κανείς δεν ενδιαφέρεται να κόψει φλέβα για υπεράσπιση ή κατηγόρια στο κινηματογραφικό αυτό γεγονός. Γιατί αυτό που πραγματικά μοιάζει να ενδιαφέρει όλους είναι το παιχνίδι με τους αριθμούς. Και το καλωσόρισμα στον πίνακα επιτυχίας της Marvel ενός ακόμη superhero, ντυμένου στα χρυσοκίτρινα, τα κόκκινα και τα μπλε, που θα σαρώσει τα ταμεία και θα εξαργυρώσει την δήθεν εμπιστοσύνη του ανδρικού κινηματογραφικού κατεστημένου στην εμπορική απήχηση ενός first class γυναικείου μοντέλου  (οκ ας είμαστε όμως ειλικρινείς κι ας μη το θέλουμε, πολύ πιθανό τίποτα δεν θα είχε αλλάξει στο κόσμο της Marvel, αν δεν είχε προηγηθεί στο DC Βασίλειο, η έξω από ‘δω wtf  επιτυχία της «Wonder Woman»).Τα 153 εκ. δολάρια άνοιγμα στην Β. Αμερική, έδωσαν μια βαθιά ανάσα σε όλους του «διαπλεκόμενους». Το sequel είναι ήδη πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως και η εμφάνιση της στο νέο Avengers (τρέμε Thanos),  η πιο hot αυτή τη στιγμή υπερηρωίδα φέρνει και πάλι στην πρώτη θέση του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, τη Brie Larson, μετά το δίκαιο όσκαρ της για το Room και όλοι αρχίζουν να μετράνε τα πρώτα ρεκόρ. Δεύτερο καλύτερο άνοιγμα όλων των εποχών για διασκευή comic βιβλίου που συστήνει νέο χαρακτήρα στην Αμερική, πίσω από το Black Panther (200εκ με την πρώτη) και έβδομο καλύτερο σε όλα της Marvel. Καλύτερο άνοιγμα παγκοσμίως με γυναίκα σε πρώτο ρόλο και δεύτερο καλύτερο άνοιγμα ταινίας Marvel στην Κίνα, με 34 εκ (πίσω από το «Infinity War»).
Δώσε μου ένα λόγο να το δω (θα σου δώσω τρεις)
Όλοι λένε πως ντουέτο σαν αυτό δεν υπάρχει δεύτερο. Η χημεία της Brie Larson και του σοκαριστικά ψηφιακού Samuel L. Jackson, δίνει ένταση στην καρδιά της ταινίας και παλμό στις αρτηρίες της.

Αν είσαι γατόφιλος εδώ θα βρεις τη γάτα τη σωστή, τη μαγκιόρισα, την έξυπνη, την αστεία, την ατίθαση, την φίλη, αδερφή και μακρινή ξαδέρφη, αυτή που είναι μια άλλη από αυτή που δείχνει. Δηλαδή την γάτα που θα ήθελες να έχει για πάντα στο πλάι σου. Α ναι, την γάτα… τον λένε Γκους.
Είναι η πρώτη φορά που ένα κορίτσι δεν σώζει τη μέρα επειδή είναι κορίτσι (βλέπε «Wonedr Woman») αλλά επειδή μπορεί, το γεγονός πως είναι κορίτσι απλά συμβαίνει, και αυτό μέσα στην ζάλη της νέας εποχής το λες και ψύχραιμο βήμα προς τα μπρος.
Πες μου τώρα γιατί γκρινιάζουν (γιατί απλά είναι γκρινιάρηδες, το χεις ποτέ σκεφτεί;)
Η ταινία – λένε- είναι τόσο χαμένη στις λεπτομέρειες που πρέπει να χεις καταπιεί την βίβλο της Μarvel και να χεις κάνει με επιτυχία διδακτορικό πάνω στην φυλή των Κρι και όλων των άλλων φυλών των γειτονικών περιχώρων. Τουλάχιστον στην αρχή. Μετά φτιάχνει.
Bonus: πάρε ένα σάουντρακ να ακούς όσο θα το (ξανα) διαβάζεις

https://www.youtube.com/watch?v=GWqmq3v3RB4
Δημήτρης Πάντσος


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background