Μπήκαμε στο μαγικό σύμπαν της ομάδας C for Circus

Written by on October 29, 2018

Τα μέλη της θεατρικής ομάδας C for Circus δεν κάνουν ποτέ αυτό που περιμένεις.
Αναποδογυρίζουν τις ιστορίες τους για να ανακαλύψουν όσα δεν βλέπει κανείς, ζωντανεύουν μέχρι και την τελευταία λέξη των κειμένων και αφήνουν τη μουσική να απογειώσει τα πάντα.
Κάπως έτσι έγινε και με την τελευταία τους παράσταση, Το Δαχτυλίδι της Μάνας” που ανέβηκε για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Tempus Verum|Εν Αθήναις. Σε ταξιδεύουν στον σκοτεινό και μαγικό κόσμο του Γιάννη Καμπύση, με πρωταγωνιστή ένα αγόρι που ζει τις τελευταίες του ώρες πάνω σε απάτητες κορυφές κι ανάμεσα σε νεράιδες και καταραμένες μοίρες.

Η φωτογράφος και παραγωγός του Join Radio, Κική Παπαδοπούλου ρώτησε τους ηθοποιούς και τον σκηνοθέτη τι θα έλεγαν στον συγγραφέα του έργου αν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί του και τους φωτογράφησε λίγο πριν βγουν στη σκηνή.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΑΚΗΣ

Θα τον ρωτούσα ποια ήταν η σχέση του με τον Κώστα Κρυστάλλη και πώς επέδρασε πάνω του αυτός ο άνθρωπος και γιατί. Έγραψε ένα έργο αποκλειστικά γι’ αυτόν, έναν μεταθανάτιο ύμνο δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Κώστα Κρυστάλλη. Φαίνεται πως έτρεφε απεριόριστο σεβασμό για τον ποιητή.

ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΚΡΗ

Πιστεύεις στις νεράιδες;  Στο ανοίκειο που γίνεται οικείο; Περισσότερο θα με ενδιέφερε να δω τον κόσμο μέσα απ’ τα μάτια ενός συνομήλικου της εποχής του. Είναι αρκετή η πίστη σ’ αυτό τον παράλληλο κόσμο των θρύλων, στην ποίηση και στη φύση, για να σε σώσει;
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΟΥΡΚΑΚΗ

Το έργο αυτό θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι χωρισμένο σε δυο μέρη. Στο πραγματικό και το φανταστικό. Στο πρώτο μέρος, βλέπουμε την αγωνία της μάνας να σώσει το γιο της προσπαθώντας να πουλήσει το δαχτυλίδι που πήγαινε από γενιά σε γενιά, κι ύστερα βλέπουμε το Γιαννάκη να προσπαθεί να το πάρει από τη νεράιδα του βουνού. Και έπειτα τον βρίσκουμε πάλι πίσω να πεθαίνει στην αγκαλιά της αγαπημένης του Ερωφίλης. Και όλα αυτά συμβαίνουν ανήμερα των Χριστουγέννων.
Γιατί λοιπόν αγαπημένε μου Καμπύση γράφεις το έργο τη μέρα που γεννήθηκε ο Χριστός;(!)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΑΒΡΕΛΑΣ

Θέλω να μάθω κι άλλες πληροφορίες για τα δάση που ζουν οι νεράιδες. Πώς μοιάζουν αυτοί οι τόποι, πώς μπορώ να πάω και τι συμβαίνει όταν πέφτει το σκοτάδι. Ένας μαγικός τόπος που η δύναμη και το μεγαλείο της φύσης συναντούν το θείο και το υπερβατικό. Αξιοζήλευτος ο δρόμος που χάραξε ο Γιαννάκης, να ψάξει να βρει την Νεράιδα του Βουνού. Θα ήθελα να ακολουθούσα τα βήματά του.
ΝΑΤΑΣΑ ΡΟΥΣΤΑΝΗ

Το Δαχτυλίδι της μάνας είναι ένα έργο γραμμένο σε λαϊκό γλωσσικό ιδίωμα. Όπως γνωρίζουμε, ο Γ.Καμπύσης ήταν επηρεασμένος από το ανανεωτικό ρεύμα της γενιάς του 1880 και υποστηρικτής του Γ.Ψυχάρη στο γλωσσικό ζήτημα, δηλαδή τη χρήση της δημοτικής ως επίσημη γλώσσα, γεγονότα που δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη συνεισφορά του στα νεοελληνικά γράμματα.
Θα ήθελα, λοιπόν, να τον ρωτήσω πώς θα φανταζόταν την εξέλιξη της γλώσσας 120 χρόνια μετά και αν πίστευε ότι το ιδίωμα, οι λέξεις που χρησιμοποίησε θα μπορούσαν ακόμα να δημιουργούν τις δονήσεις που αγγίζουν τις ψυχές των ανθρώπων.
ΧΡΥΣΑ ΚΟΤΤΑΡΑΚΟΥ

Νομίζω, θα τον ρωτούσα με τι τρόπο έγραψε το Δαχτυλίδι της Μάνας. Δηλαδή, πώς του συνέβη. Πόσο χρόνο του πήρε να το ολοκληρώσει; Ήταν κάτι που σκεφτόταν καιρό ή τον άρπαξε ξαφνικά και έπρεπε να το βγάλει από μέσα του; Ήξερε ή μάθαινε, καθώς έγραφε το τι είναι αυτό που φτιάχνει;

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ (σκηνοθέτης)
Αρχικά, θα τον καλούσα να δει την παράσταση. Για να έχουμε κάτι να συζητήσουμε! Έπειτα, βασικό μου ερώτημα θα ήταν, πώς είναι να γράφεις ένα έργο και 120 χρόνια μετά να το βλέπεις να παίζεται;
Πώς είναι δηλαδή να υπάρχεις με κάποιον τρόπο και μετά τον θάνατό σου;

*Πού θα τους βρεις:
Tempus Verum І Εν Αθήναις, Ιάκχου 19, Γκάζι
Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00
Tιμές εισιτηρίων: 12€, 8€ μειωμένο
Κρατήσεις θέσεων: 210 3425170, 6948298063


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background