Bjork και Arca στο special edition εξώφυλλο του i-D για τα 40 χρόνια του

Written by on October 22, 2020

Φωτογραφημένες από τους Mert Alas και Marcus Piggot, η Arca και η Bjork ξεκαθαρίζουν πως ναι, η οικογένεια μπορεί και να είναι θέμα επιλογής.

Η πρώτη είναι μία ημίθεη νεράιδα που ξεπήδησε μέσα από τις πηγές της Ισλανδίας. Και η άλλη, μια Βενεζουελανή ιέρεια που γεννήθηκε αγόρι σε ένα προστατευμένο αστικό Καράκας και μετά έγινε αυτό που πάντα ήθελε: μια γιορτή στην σεξουαλικότητα, ταυτισμένη με τις αντωνυμίες she/her και it/its.

Θα ανακαλύψουν η μία την άλλη, την περίοδο που η Ισλανδή αποφασίζει να περιγράψει ένα δύσκολο χωρισμό γράφοντας το άλμπουμ Vulnicura. Είναι η στιγμή που θα ανακαλύψουν επίσης, πως οι ψίθυροι στο μυαλό τους είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Και η αίσθηση για τον χαώδη πειραματισμό στην electronica, ο κοινός τους παράδεισος.

Η ιστορία θέλει να γνωρίζονται για πρώτη φορά την τελευταία νύχτα του Biophilia Tour. Ήταν Σεπτέμβρης του 2013 και το πρωί τους βρήκε να πίνουν και να χορεύουν χωρίς σταματημό. Αποτέλεσμα ήταν το πιο ιδιαίτερο -μουσικά- παιδί της Βενεζουέλας, να γίνει δύο χρόνια μετά, μέρος της παραγωγής ενός δίσκου που χαρακτηρίζεται από την ίδια τη Bjork, ίσως, ο πιο οδυνηρός που δημιούργησε. Η συνεργασία θα επαναληφθεί το 2017, με το Utopia.

photo: Mert Alas και Marcus Piggot / I-D

Με αφορμή το εξώφυλλο το i-D θα ζητήσει δηλώσεις αγάπης και η Bjork θα σπεύσει να σημειώσει: “Arca σ ‘αγαπώ τόσο πολύ και θα είμαι για πάντα ευγνώμων για το δώρο σου. Τη στιγμή που κάποιος μου στέρησε την θέληση της μονογαμίας, ήρθες εσύ και μου προσέφερες τη μονογαμία στην μουσική έκφραση. Σαν ένα θαύμα του οποίου η στιγμή, ήταν συγκλονιστική”.

Η Arca θα πει από την πλευρά της: “Η Bjork είναι πολυεπίπεδη και πολύπλοκη σε βάθος. Ταυτόχρονα όμως είναι απλή, χαρούμενη, υπερβατική, ακατάστατη, συναισθηματική, τρυφερή, φίλη, αδερφή, γεμάτη με νόημα και μυστήριο”

photo: Mert Alas και Marcus Piggot / I-D

PS:

  • Δοκίμασε να ακούσεις το άλμπουμ της Arca, KiCk i. Ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του 2020. Ο πειραματισμός της, γεμάτος με ερωτικά συνθήματα και αποξηραμένα ηχοτρόπια, θα σε συστήσει με τον πιο αφοπλιστικό τρόπο στον avant pop διαστημικό σταθμό της.
  • Ο ήχος της, βλοσυρή μετάφραση στη σύγχρονη, ασύμμετρη ανθρώπινη επαφή, βασανίζει και εξηγεί με τον πιο γοητευτικό τρόπο τα κρυφά του νοήματα. ‘Όπως τις αδυναμίες που γεννά η ερωτική διάθεση. Και τις προσδοκίες που γίνονται πυροτεχνήματα. Ή που ριζώνουν χωρίς να καρποφορούν.
  • Το μόνο που χρειάζεται εδώ, είναι κατανόηση. Η ιέρεια από το Καράκας με έδρα στην Βαρκελώνη του σήμερα, θα αναλάβει τα υπόλοιπα.
  • Μπορεί να είναι και η πρώτη φορά μετά από πολύ, πολύ καιρό που άκουσα τη φωνή της Ισλανδής με τόσο ενδιαφέρον. Και ταυτίστηκα με τον ηχητικό της ηλιοτρόπιο. Το λες και κατόρθωμα. Για τη φίλη της Arca, που την προσκάλεσε στο KiCk i και το Afterwards!


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background