Αστυνομικές σειρές στο Netflix που δεν μιλούν Αγγλικά, αυτή η νέα μόδα

Written by on November 5, 2019

Οι “εθνικές” τηλεοπτικές τάσεις που πρότεινε/παρουσίασε/ επέβαλε πρωτίστως το Netflix, κρύβουν θησαυρούς, ειδικά όταν αυτές φλερτάρουν με το μυστήριο, με το ποιος σκότωσε ποιον, με την ανακάλυψη αυτού που υποδεικνύεται αλλά δεν αποκαλύπτεται. Από την Γαλλία στην Ισλανδία και από την Γερμανία στην Φιλανδία και ακόμη πιο πέρα, ο δρόμος είναι στρωμένος με χολιγουντιανά πέταλα. Ακόμα κι όταν αυτά δεν σχεδιάζουν αυτά που έχεις συνηθίσει.

La Mante

Παραγωγή: Γαλλία/Γλώσσα: Γαλλική/ 2017/ 1 κύκλος: 6 επ

Έχω ένα στόρι να σου πω: Σήριαλ κίλερ γένους θηλυκού με το παρατσούκλι “La mate” που θα πει ορθά κοφτά η Μάντισσα, συνεργάζεται με την αστυνομία, δηλαδή με τον γιό της που δεν θέλει να την ξέρει αλλά τυγχάνει γαλλικό μπατσόνι , όταν έτσι, από το πουθενά, εμφανίζεται θρασύς αντιγραφέας που αγαπά το στυλ της.

Πες μου μια λέξη : Παίζει η Carol Bouquet, το τζειμςμποντικό κορίτσι του For Your Eyes Only (1981). Κάνει τη μάντισσα. Την αναγνωρίζεις; Στα μάτια της, και σε κάτι φωτογραφίες που περιφέρονται ανά επεισόδιο για να μας θυμίσουν πως υπήρξε άριστο τοπ μόντελ των ’80s. Πώς παίζει: Απλά, γαλλικά και παγωμένα. Ένα χαμόγελο ρίχνει μόνο και αυτό στο τέλος, ίσως γιατί τελειώνουν και τα βάσανα της. Ίσως γιατί πια, είναι ποιοτικιά και αυτό θέλει να το τονίσει.

Πες μου και δυο λέξεις και ακόμη παραπάνω: Ρυθμικό θριλεράκι που χάνει κάπως στα σημεία, δηλαδή κάπου στα μισά που έχεις υποψιαστεί το δολοφόνο και με ποιο τελετουργικό αποτρόπαιο τρόπο αυτός θα σκοτώσει τον επόμενο. Για κάποιο περίεργο λόγο όμως δεν σε πολυνοιάζει. Θες, επειδή έχεις εθιστεί στο κατατονικό ύφος της Μάντισας; Θες, επειδή έχεις εθιστεί και στο κατατονικό puppy βλέμμα του γιου- Fred Testot και θες να δεις και που θα καταλήξει αυτή η κατατονική προβληματική σχέση- δεν το χεις και εύκολο ε, η μάνα σου να χει ξεντεριάσει το μισό αντρικό πληθυσμό της περιοχής; Θες τέλος, επειδή έχεις εθιστεί στα γαλλικά που λειτουργούν και λίγο ως νανούρισμα; Γύρευε.

Άστρα μη με μαλώνετε: 3/5

 

Borderliner

(Grenseland)/ Παραγωγή: Νορβηγία, Σουηδία, Γερμανία/Γλώσσα: Νορβηγική/2017/ 1 κύκλος: 8 επ.
Έχω ένα στόρι να σου πω: Gay Σκανδιναβός πολίσμαν που θα μπορούσε άνετα να παίζει και στο Vikings παθαίνει ένα ηθικό κολάψους όταν καλείται να προστατεύσει την οικογένεια του από τον ίδιο της τον κάπως εγκληματικό εαυτό.

Πες μου μια λέξη : Οι αόρατες γραμμές ανάμεσα στο σωστό και το λάθος είναι το βούτυρο στο ψωμάκι των αστυνομικών σειρών. Ομοίως και εδώ. Μόνο που στην πορεία βρίσκεσαι χωρίς ψωμί. Και χωρίς βούτυρο στο μαχαιράκι. Γιατί ενώ στα πρώτα δύο τρία επεισόδιά η δαγκάνη κλείνει μια χαρά γύρω από τον τίμιο αστυνομικό, ξάφνου ανοίγει, πετιέται μακριά και όλοι ψάχνουν για την επόμενη.  Η αλλιώς, πολλά φρούτα σε μικρό καλάθι και δεν είναι και εποχής.

Πες μου και δυο λέξεις και ακόμη παραπάνω: Η έλλειψη συναισθηματικότητας στις Σκανδιναβικές σειρές είναι αυτό που σε ελκύει και σε απωθεί. Την ίδια στιγμή. Θες χαρά; Θες πόνο; Θες κάτι άλλο; Το ίδιο βλέμμα, ο ίδιος τόνος στη φωνή, η ίδια εκφραστικότητα. Αν το ξεπεράσεις, μπορεί και να περάσεις καλά. Εαν όχι βάλτο στο mute και άσε τον Tobias Santelmann (του The Last Kingdom επίσης) να περιφέρεται με χάρη. Όσο ετοιμάζεις το βραδινό σου. Δηλαδή.

Άστρα μη με μαλώνετε: 2,5/5

 

The Frozen Dead

(Glacé)/Παραγωγή: Γαλλία/Γλώσσα: Γαλλική/ 2017/ 1 κύκλος: 6 επ
Έχω ένα στόρι να σου πω: Ένα διαμελισμένο άλογο στην άκρη ενός τελεφερίκ σε χιονισμένο βουνό των Πυρηναίων θα αποτελέσει το πρώτο κομμάτι ενός παζλ που περιλαμβάνει: ένα αλκοολικό αστυνομικό, ένα έγκλειστο σήριαλ κίλερ, ένα χωριό στην άκρη του παγωμένου πουθενά, ένα παλιό έγκλημα, μια παλιά ιστορία σεξουαλικής κακοποίησης και μια σειρά από ολόφρεσκες δολοφονίες που θα έκαναν τον Χάνιμπαλ Λέκτερ πολύ περήφανο.

Πες μου μια λέξη : Pascal Greggory. Ο τρελός. Το ψυχάκι. Ο έγκλειστος. Το βλέμμα. Η φωνή. Που κάνει τα νεύρα του κεντρικού Charles Berling, κρόσσια. Που αν δεν ήταν αυτός θα είχες περάσει στο επόμενο (η απλά θα ξανάβαζες να δεις τη “Σιωπή των Αμνών”). Γιατί ακόμη και η πιο έξυπνη αστηνομική σειρά θέλει το κέντρο βάρους της. Και αυτή το βρίσκει εδώ.

Πες μου και δυο λέξεις και ακόμη παραπάνω: Θριλεράκι που θυμίζει πολλά και τίποτα, που έχει σωστό ρυθμό και ας κάνει τις κοιλίτσες του, που έχει τις ανατροπές του κι ας τις περιμένεις, που έχει ωραίους ηθοποιούς και ας δεν σε νοιάζει που τους μισούς και βάλε δεν θα τους ξαναδείς, που σε κρατάει σε αγωνία για την συνέχεια και ας ομιλεί αυτή τη γλώσσα που όσο να ναι ένα παραπάνω break για ξεκούραση το επιθυμείς. Πάνω από όλα όμως  που έχει το σωστό το location. Γιατί όπως και να χει, αλλιώς είναι να τρέχεις στα χιόνια στα βουνά για το δολοφόνο και αλλιώς στην Αθηνάς γωνία Ευριπίδου, του Παρισιού.

Άστρα μη με μαλώνετε: 3,5/5

 

Perfume

(Parfum)/Παραγωγή: Γερμανία/Γλώσσα: Γερμανική/ 2018/ 1 κύκλος: 6 επ
Έχω ένα στόρι να σου πω: Όταν μια ροκ σταρ βρίσκεται δολοφονημένη στο εντελώς wall paper σπιτικό της, ο κλοιός στην λύση μια παλιάς ξεχασμένης υπόθεσης δείχνει να σφίγγει περισσότερο από όσο ίσως κι ο ίδιος θα ήθελε. Την ίδια ώρα δηλαδή που εσύ δεν σταματάς να αναρωτιέσαι αν το άρωμα του Αρώματος (Πάτρικ Ζίσκιντ) είναι περισσότερο έντονο εδώ, από όσο θα έπρεπε.

Πες μου μια λέξη : Πρόκειται για μια ελεύθερη διασκευή στο αγαπημένο βιβλίο ( ένας αρωματοποιός εποχής 18ου αι., ο Ζαν-Μπατίστ Γκρανουίγ, δολοφονεί γυναίκες για να μαζέψει τη μυρωδιά του σώματός τους ώστε να φτιάξει το απόλυτο άρωμα που θα κάνει όποιον το μυρίσει σκλαβάκι του μέγιστο), οπότε όλα συγχωρούνται. Ειδικά όταν αυτό το κλινικό σκηνοθετικό τριπ του Philipp Kadelbach δείχνει να ταιριάζει τόσο.

Πες μου και δυο λέξεις και ακόμη παραπάνω: Μπορεί και να πεις πως πρόκειται για ένα συμβατικό crime story, μπορείς και να πεις πως η παραπομπή του στο διάσημο βιβλίο κόβει βάρος από την γοητεία του, με κάποιον τρόπο όμως (πες με την ιδιαίτερη αισθητική του) σε κρατάει και σε τρέχει όπως θα ήθελες από μια σειρά του είδους. Στα (πολύ) συν ο πρωταγωνιστής του August Diehl, που κλέβει εντυπώσεις στη νέα ταινία του Terence Malic, “A Hidden Life”

Άστρα μη με μαλώνετε: 3/5

 

Deadwind

(Karppi)/Παραγωγή: Φινλανδία, Γερμανία/Γλώσσα: Φινλανδική, Αγγλική, Γερμανική/ 2018/ 1 κύκλος: 12 επ
Έχω ένα στόρι να σου πω: Ένα πτώμα στην άκρη της πόλης γίνεται η αφορμή να ξετυλιχθεί ένα κουβάρι οικολογικής εγκληματικότητας, πολιτικής διαστροφής, συναισθηματικής αναπηρίας και παρελθοντολογικής λαγνείας.

Πες μου μια λέξη : Αυτό με το οποίο ξεκινάς (ένα φόνο στο έτοιμο προς κατασκευή οικολογικό πάρκο της πόλης), δεν είναι κι αυτό με το οποίο καταλήγεις  (η ανάγκη ενός ανθρώπου να βρει τη θέση του στον κόσμο μακριά από τις όποιες αντιξοότητες η ζωή του προσφέρει απλόχερα) . Κι αυτό είναι ένα μεγάλο συν στο σενάριο της όποιας αστυνομικής σειράς, τη στιγμή μάλιστα που όλα δείχνουν να έχουν ειπωθεί με δέκα χιλιάδες διαφορετικούς τρόπους, να βρίσκεις ένα άλλο τρόπο να κλείνεις το μάτι. Στο θεατή και στον ίδιο σου τον εαυτό.

Πες μου και δυο λέξεις και ακόμη παραπάνω: Αφού καταφέρεις και προσπεράσεις τη ηχητική δυστοκία της γλώσσας και αφεθείς στον (όποιο) ρυθμό της, είναι πολύ πιθανό και να μπορέσεις να απολαύσεις ένα (αστυνομικό) σενάριο που ξετυλίγει τις σελίδες του με χάρη και την πρέπουσα αγωνία, ειδικά στις στιγμές που παίρνει ανάποδες και χορεύει στις 360 μοίρες backwards (θυμίζοντας μας πόσο καλό έκανε το “Law and Order” στην παγκόσμια τηλεοπτική σηριαλογραφία). Στα συν και το πρωταγωνιστικό δίδυμο Pihla Viitala και Lauri Tilkanen που προσθέτει στην αρχική ψυχολογική απάθεια και αποχή (τους), λεπτομέρειες αγνού σκανδιναβικού ταλέντου, μόνο και μόνο, για να το οδηγήσει αργά και μεθοδικά σε μια ζηλευτή συναισθηματική ολοκλήρωση.

Άστρα μη με μαλώνετε: 3,5/5

 

Trapped

(Ófærð)/Παραγωγή: Ισλανδία, Δανία,Γερμανία, Γαλλία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία /Γλώσσα: Ισλανδική,Δανική, Αγγλική/ 2015-17/ 1 κύκλος: 10 επ./2 κύκλος: 10 επ.
Έχω ένα στόρι να σου πω:  Παράξενοι φόνοι, άνθρωποι που παίζουν με τα όρια τους, το παγκόσμιο τράφικ, η μετανάστευση, ο ρατσισμός, η ταξική ένταση και όλα σε  μια μικρή πόλη δύο χιλιάδων κατοίκων που μοιάζει να καθρεφτίζει τον κόσμο όλο

Πες μου μια λέξη : Πρώτος κύκλος πνιγμένος στην Ισλανδική χιονοθύελλα, δεύτερος κύκλος μέσα στις παγωμένες πρασινάδες και στα “αστικά” τοπία μιας ολότελα παράξενης φύσης. Κέντρο και των δύο ο γίγαντας Ólafur Darri Ólafsson. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Πες μου και δυο λέξεις και ακόμη παραπάνω: Μεστό, κοφτό σενάριο που ξέρει να διαλέγει χαρακτήρες και να τους τοποθετεί στα σωστά locations, με την υπογραφή του Baltasar Kormákur (101 Reykjavik, Everest, The Deep). Δύο αστυνομικές ιστορίες εύστοχα τοποθετημένες στις δύο “εικόνες” της σημερινής Ισλανδίας (από το βαρύ χειμώνα, στο “βαρύ” καλοκαίρι)  ξετυλίγουν τις σελίδες τους με ιστορική κοινωνική περηφάνια, περνώντας μέσα από τις λέξεις τους με ένα συμπυκνωμένο τρόπο, όλα αυτά που απασχολούν το σημερινό πολίτη- κυρίως βεβαίως αυτόν που δεν έχει σύνορα και βαρίδια από την εθνική του ταυτότητα. Μια σειρά σχεδόν πεντάστερη που δεν θα ήταν ίδια χωρίς τον Ólafur Darri Ólafsson ένα από τους αγαπημένους ηθοποιούς του Kormákur που μοιάζει να γεννήθηκε γι αυτόν τον ρόλο.

Άστρα μη με μαλώνετε: 4,5/5

 

The Forest

(La forêt)/ Παραγωγή: Γαλλία/Γλώσσα: Γαλλική/ 2017/ 1 κύκλος: 6 επ
Έχω ένα στόρι να σου πω: Κορίτσι χάνεται στο δάσος. Αστυνομία ψάχνει κορίτσι. Δασκάλα ψάχνει κορίτσι. Χωριό ψάχνει κορίτσι. Όλοι ψάχνουν κορίτσι. Δάσος μόνο ξέρει που είναι κορίτσι. Και μάντεψε σωστά. Δάσος ξέρει κι άλλα πολλά περισσότερα.

Πες μου μια λέξη : Όπως καταλαβαίνεις το location πρωταγωνιστεί ή τουλάχιστον το προσπαθεί. Οι Γαλλικές Αρδέννες είναι πράγματι εντυπωσιακές, στήνουν ένα αγχωτικό περιβάλλον ιδίως όταν η δράση γέρνει προς τα εκεί.

Πες μου και δυο λέξεις και ακόμη παραπάνω: Θα μπορούσε να είναι καλύτερο; Θα μπορούσε. Θα μπορούσε να έχει καλύτερο καστινγκ ειδικά στους κεντρικούς ρόλους; Θα μπορούσε. Θα μπορούσε να συμμαζέψει και καλύτερα το στόρι της έτσι ώστε να μη ξέρουμε από το επ 4 ποιος κρύβεται πίσω από όλα αυτά; Ναι θα μπορούσε. Παρόλα αυτά όμως ας είμαστε δίκαιοι, ακόμη και με αυτή τη γλώσσα η αστυνομική αυτή ιστορία καταφέρνει έστω και σε στιγμές να σε κερδίσει με την ορμή της. Θα την συστήσεις σε φίλους; Οχι απαραίτητα. Θα χεις περάσει όμως ένα ευχάριστο απογευματοκυριακόβραδο. Κάτι είναι κι αυτό.

Άστρα μη με μαλώνετε: 2.5/5

[addthis tool=addthis_inline_follow_toolbox]


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background