Έλληνες και Γάλλοι επιστήμονες θεωρούν πως η ταπεινή ασπιρίνη έχει και αντιγηραντική δράση {έξαλλοι πανηγυρισμοί}

Written by on 26 Μαρτίου, 2018

Η ασπιρίνη βοηθάει, εμμέσως πλην σαφώς, στην αντιγήρανση. Σε αυτό το συμπερεσμα κατέληξαν Έλληνες και Γάλλοι ερευνητές.
Η συνεργασία των ερευνητών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του ΙΤΕ με τους ξένους επιστήμονες αποκαλύπτει ότι η δράση της ασπιρίνης προσομοιώνει τα ευεργετικά για τον οργανισμό αποτελέσματα της περιορισμένης πρόσληψης θερμίδων, χωρίς όμως να επιφέρει υποσιτισμό, πράγμα που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα.

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Cell Reports»,ο ενεργός μεταβολίτης της ασπιρίνης, το σαλικυλικό οξύ, καταστέλλουν τη δράση ενός ειδικού ενζύμου, της (βαθια ανάσα) ακετυλοτρανσφεράσης EP300,  βοηθώντας έτσι την κυτταρική διαδικασία της αυτοφαγίας.  Κι αν ο όρος αυτοφαγία σου ακούγεται δυσοίωνος να σου πούμε ότι δεν είναι. Αντιθέτως θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους μηχανισμούς αντιγήρανσης, γιατί εξασφαλίζει την ανακύκλωση και συνεπώς την ανανέωση των συστατικών του κυττάρου, συμπεριλαμβανομένων ολόκληρων οργανιδίων όπως τα μιτοχόνδρια.
Τα νέα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η ασπιρίνη ενεργοποιεί επίσης ένα ειδικό τύπο αυτοφαγίας, την καρδιο-προστατευτική μιτοφαγία, μέσω της οποίας απομακρύνονται επιλεκτικά τα μη λειτουργικά μιτοχόνδρια και αποφεύγεται το οξειδωτικό στρες. Σύντομα θα υπάρξουν  περισσότερα δεδομένα και πληοροφορίες.

Φυσικά αυτή η είδηση δεν σημαίνει ότι μπορούμε να καταπίνουμε τις ασπιρίνες με τις χούφτες. Αντιθέτως!

Tagged as

Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background