Μπήκαμε στο νέο χώρο που στεγάζεται το Αρχείο Τύπου και νιώσαμε σαν να παίζουμε σε film noir

Written by on December 12, 2017

Η μυρωδιά του παλιού χαρτιού, η βουτιά στο χρόνο, το κρυφό σχόλιο σε ένα hi tech συνασπισμό, η σωτηρία μιας συνήθειας. Καλώς ήρθατε σε ένα matrix παράδεισο, διαφορετικό από κάθε άλλο.
Στο νέο «Αρχείο Τύπου» της πόλης εκεί κάπου στο Νέο Ηράκλειο, σε αυτόν τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που δημιουργήθηκε για τη διατήρηση, διάσωση, φύλαξη και ψηφιοποίηση αρχείων εφημερίδων και περιοδικών, ο χρόνος δείχνει να σταματά. Και να αφουγκράζεται τα γεγονότα με ένα δικό του προσωπικό τρόπο.

Κάνω μια πρώτη επαφή και μπαίνω στη διαδικτυακή πύλη, εδώ δηλαδή που φιλοξενείται το ιστορικό αρχείο των εφημερίδων Αθηναϊκού Τύπου που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια του 19ου, 20ου & 21ου αιώνα. Πέρα από τα πρωτότυπα φύλλα εφημερίδας, το Αρχείο Τύπου βλέπω πως προσφέρει πλέον και ψηφιακά αρχεία. Κάνοντας την αρχή με ολόκληρο το ψηφιακό αρχείο της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ» και συνεχίζοντας να ψηφιοποιεί όλες τις εφημερίδες που έχει στην κατοχή του, πλέον υπάρχει η επιλογή μεταξύ του πρωτότυπου και ψηφιακού αρχείου.

Ανοίγω τις πόρτες και χάνομαι στους διαδρόμους με τη χαρακτηριστική μυρωδιά. Ανοίγω τους παλιούς τόμους, μερικοί κρατούν από το 1926, διαβάζω στην καθαρεύουσα τίτλους που κανακεύουν τη μνήμη μου, η Κική φωτογραφίζει με μανία, ενθουσιάζεται, τόσα σημεία, τόσες λεπτομέρειες, τόσες πληροφορίες, τόσες λέξεις, τόσο ωραία βαλμένες σε τάξη ταμπελίτσες που παραπέμπουν στο χρόνο, στην ιστορία, σε παλιές κουκίδες που συγκεντρώνονται και γίνονται ένα.  Ένα σημείο στην πόλη γεμάτο σελίδες που κάποια στιγμή θα ενωθούν και θα σχηματίσουν νέες εικόνες, νέες ιστορίες, νέα παραμύθια.

Πατάω rec και αφήνω την Μις Αρχείο Σταυρούλα Κολοκοτρώνη να μιλήσει εκ μέρους του.

-Το αρχείο ήταν στην οδό Αναξαγόρα στο κέντρο, μέσα σε ένα υπόγειο. Μετά το πήρε ο Κυπραίος, το πήγε στην Σωκράτους και μετά το πήραμε εμείς.

-Οι εφημερίδες είναι μετρημένες μία-μία. Όταν πήραμε το 2011 το αρχείο από τον Κυπραίο ούτε ξέραμε τι είχε. Μας πήρε τρεισήμισι χρόνια για την καταμέτρηση.

-Όλα είναι τακτοποιημένα στη θέση τους με ταμπελάκια. Λες να φταίει που είμαι Παρθένος και αγαπώ την τάξη από μόνη μου; Λες γι’ αυτό να με διάλεξαν;

-Παίρνουμε την εφημερίδα, μετράμε πόσα φύλα έχουμε, γύρω στα οχτώ σε κάθε ημερομηνία και έτσι το θέμα φτιάχνεται ανά ημερομηνία. Να εδώ βλέπεις,  είναι όλος ο Απρίλιος με την ημερομηνία και τα τεμάχια φύλου.

-Κάθε μέρα παίρνουμε το 90% των εφημερίδων.
-Η ψηφιοποίηση γίνεται με προτεραιότητα στα παλιά φύλλα, όχι στα καινούρια που τα βρίσκει κανείς εύκολα στο internet. Την εφημερίδα του ‘25 δεν θα τη βρει.

-Η ψηφιοποίηση έχει ξεκινήσει από τις εφημερίδες του 1934.

-Απαγορεύεται το ξεφύλλισμα. Πρέπει να ξέρεις ακριβώς τι ψάχνεις και σε ποια ημερομηνία.

-Η εφημερίδα αν βγει από το δέμα δεν ξαναμπαίνει, είναι τέτοιο το υλικό που χαλάει εύκολα.

-Οι συνδρομητές μήνα με τον μήνα αυξάνονται σταθερά και αυτό μας χαροποιεί.

-Η συνδρομή είναι δέκα ευρώ για τρεις μήνες. Διαβάζεις ό,τι εφημερίδα θες, όποιας χρονιάς, αυτές που έχουν σκαναριστεί δηλαδή . Η εγγραφή είναι δωρεάν. Χωρίς συνδρομή μπορείς να δεις τον κατάλογο, το περιεχόμενο (τίτλους εφημερίδας και ημερομηνία)αλλά δεν μπορείς να διαβάσεις τις σελίδες. Κοστίζει 1,50 ευρώ η κάθε εφημερίδα για να κατέβει στον υπολογιστή σου.
-Έρχονται και όσοι θέλουν να κάνουν δώρο την εφημερίδα που έχει κυκλοφορήσει την ημέρα που γεννήθηκε ο εορτάζων σε συσκευασία δώρου «Σαν Σήμερα».

-Συνήθως έρχονται δικηγόροι που χρειάζονται την πρωτότυπη εφημερίδα. Δεν τους κάνει η φωτοτυπία, απαγορεύεται.

Οι περισσότεροι ζητούν αθλητικές, ή εφημερίδες με δυνατά εξώφυλλα, τροχαία, δολοφονίες. Παλιά τα έδειχναν όλα. Ψάχνουν και τις εφημερίδες που έχει γίνει η αγγελία των γάμων τους.

-Έρχονται και δημοσιογράφοι, οι περισσότεροι όμως μπαίνουν στο site.
-Αν ψάχνεις για παράδειγμα κάτι από παλιό τεύχος της Καθημερινής θα σε παραπέμψουν εδώ.

-Οι εφημερίδες δεν κρατάνε αρχείο γιατί δεν έχουν χώρο. Κρατάνε συνήθως του τελευταίους έξι μήνες και μετά ανανεώνονται Πού να τις βάλουν; Εδώ είμαστε 600 τετραγωνικά και πάλι δεν χωράμε.

-Όλοι αυτοί που έρχονται για πρώτη φορά μου λένε για τη μυρωδιά, εγώ πια δεν μυρίζω τίποτα.
-Σε ημερομηνίες που έχουν γίνει «πράγματα», άγρια γεγονότα, φροντίζουμε να έχουμε αρκετά πρωτότυπα καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη. Μπορούμε να τα δώσουμε όλα, όχι όμως το τελευταίο που πρέπει να παραμείνει στο αρχείο.
-Στα αθλητικά τα πάμε καλύτερα. Η Αθλητική Ηχώ είναι σχεδόν όλη ψηφιοποιημένη, είναι κι αυτή που ψάχνουν οι περισσότεροι.

-Η πιο παλιά εφημερίδα που έχουμε είναι το Ελεύθερο Βήμα του 1926 (το σημερινό Βήμα δηλαδή με ένα επιθετικό προσδιορισμό παρέα) και η Πατρίς του 1931.
– Μέχρι το ‘61 οι εφημερίδες ήταν δισέλιδες.

-Κάθε ημερομηνία έχει κι άλλη τιμή, όπως πας προς τα πίσω, αυτή ανεβαίνει.

-Καμία εφημερίδα δεν έχει διασωθεί στο 100% της. Στη Σωκράτους έδιναν και τα τελευταία φύλλα, είχαν τη λογική του έμπορα, να πουλήσουν όχι να διασώσουν.
-Όλα αυτά γίνονται με ένα σκάνερ, αν είχαμε άλλους πόρους, θα γινόταν πιο γρήγορα η δουλειά. Αν είχαμε κάποια επιδότηση θα χρησιμοποιούσαμε και περισσότερο κόσμο.

-Μας πλησιάζουν κατά καιρούς ιδιώτες που έχουν συλλογές για να πουλήσουν και είμαστε ανοιχτοί σε αυτό. Απλά στις περισσότερες περιπτώσεις ανακαλύπτουμε  πως τα τεύχη που θέλουν να μας διαθέσουν τα έχουμε ήδη.
-Απαγορεύεται να δουλεύεις εδώ χωρίς κράνος και γαντάκια γιατί κάθε δέμα έχει βάρος. Τα γάντια προστατεύουν τα χέρια και το κράνος το κεφάλι. Υπάρχουν και συγκεκριμένα παπούτσια με σίδερο μπροστά για να μη πέσει στο πόδι σου δέμα και έχεις άλλα.

ταινία του Τάσου Μπουλμέτη για την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων από την ΑΕΚ το 1968 στο μπάσκετ, πήρε όλο το αρχείο από εδώ.

-Όχι δεν διαβάζω εφημερίδες πια στο σπίτι. Μπαίνω στο τρένο και τους βλέπω να διαβάζουν εφημερίδες και θέλω να τους φωνάξω “Tι κάνεις;” (γελάει).

Έδρα Αρχείου Τύπου
Λεωφόρος Ηρακλείου 385, Νέο Ηράκλειο
1ος Όροφος
Τηλ.: 2111068223
WebSite

Ώρες λειτουργίας
09:00- 17:00 (Καθημερινά)

Κείμενο: Δημήτρης Πάντσος
Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background