Ακούμε και σκανάρουμε το νέο album του Apparat "LP5"

Written by on March 26, 2019

Ο Βερολινέζος Apparat aka Sascha Ring των -για την ώρα ανενεργών- Moderat κυκλοφόρησε επιτέλους το έκτο προσωπικό του album με απόσταση 6 χρόνων από το προηγούμενο.
Και μοιάζει η λέξη “προσωπικό” να καθορίζει απόλυτα τον τωρινό του ήχο μιας και το LP5 αποτελεί μια εσωστρεφή προσέγγιση, πειραματικού sound design και κινηματογραφικής ατμόσφαιρας. Ένα καλοδουλεμένο σύνολο 10 κομματιών με σωστές ανάσες που -ναι- στην πρώτη ακρόαση ίσως φαίνονται αδιάφορα, χωρίς κορυφώσεις και πιασάρικες μελωδίες.

Κι αν αξιολογούμε λάθος;  Μήπως εγκλωβίζουμε τους καλλιτέχνες σε μια πάγια μουσική ταυτότητα που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα κέφια την αισθητική μας; Όντως ολοκληρώνοντας το LP5 νιώθουμε σαν να δοκιμάσαμε μοριακή κουζίνα και θέλουμε fast food για να στρώσουμε, όμως ο συγκεκριμένος δίσκος -καλώς ή κακώς-χρειάζεται την προσοχή μας για την πλήρη κατανόησή του και όχι μια βιαστική ακρόαση.

Αυτή λοιπόν είναι η καθόλου βατή, Κid Α* στιγμή του Apparat που αποφάσισε να εξερευνήσει τα πιο σκοτεινά μονοπάτια της δημιουργικότητας του δίνοντας έμφαση σε φυσικά όργανα (έγχορδα, χάλκινα, πληκτροφόρα) και σε ακουμαντάριστες ευφυείς μελωδικές γραμμές που αλλάζουν απρόβλεπτα. Ισχύει ότι παθαίνει Bon Iver με τα vocoders και άλλο τόσο James Blake με τα samples, παραμένει όμως η γνήσια καλλιτεχνική έκφραση που χρειαζόταν για να εξελιχθεί και να προχωρήσει.
Δώσε χρόνo στο LP5, ακολούθησε την υπεροχή ροή του χωρίς fast forward, δοκίμασε το σε mode νυχτερινών διαδρομών και θα βρει το χώρο του, αν όχι στην καθημερινότητα σου, σίγουρα σε κάποιες ξεχωριστές μουσικές σου λίστες.

ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΟΥ LP5

+ Το αριστουργηματικό “Caronte” που αν και καθόλου ραδιοφωνικό σε κερδίζει ακαριαία με το επιβλητικό βιολοντσέλο του.
+Η χορευτική στιγμή του δίσκου, “Ιn Gravitas”.
+Heroist” και “Dawan” που θυμίζουν παλιό, καλό Apparat.

Tα χαρακτηριστικά και κάποιες φορές ενοχλητικά “νιαούρισμα” της φωνής του.
Οι μεγάλες ανάσες που βοηθούν στην ακρόαση του album απνευστί, αλλά αποσπασματικά μοιάζουν με πλάτιασμα.

Apparat-LP5
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 22 Μαρτίου 2019
Label: Mute Records

*  Kid A: το τέταρτο studio album των Radiohead και το πρώτο που πειραματίστηκαν ξεφεύγοντας από την πεπατημένη.

Tagged as

Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background