Δύο νέα app που θα μπουν στη λίστα με τ’ αγαπημένα σου

Written by on May 13, 2021

Τα app Woolaroo και ID-Art θα γίνoυν τα νέα σου ιντερνετικά κολλήματα. Το ένα σου μαθαίνει άγνωστες γλώσσες που κρύβονται σε ζούγκλες και το άλλο, σε μεταμορφώνει σε αδίστακτο Inspector Clouseau της τέχνης.

WOOLAROO

Θυμάσαι εκείνο το επεισόδιο των Απαράδεκτων που η Δημητρούλα προσπαθούσε να μάθει αγγλικά αγκαλιά με το Linguaphone; Ε ξέχασε το. Στο Woolaroo project η διαδικασία είναι λίγο πιο διασκεδαστική κι όχι τόσο βασανιστική. Σου δίνει μία λίστα από γλώσσες των ιθαγενών, διαλέκτους που έχουν εξαφανιστεί και ντοπιολαλιές από μέρη, τα οποία δεν είχες ιδέα ότι υπάρχουν στο χάρτη. Ανάμεσα τους θα βρεις τις Louisiana Creole, Calabrian Greek, Māori, Nawat, Tamazight, Sicilian, Yang Zhuang, Rapa Nui, Yiddish, Yugambeh. Διαλέγεις ποια θέλεις και στη συνέχεια, ανεβάζεις στην πλατφόρμα μία φωτογραφία με ό,τι θεματική θες. Τότε, το web app σκανάρει τα αντικείμενα της εικόνας και σου εμφανίζει πώς μεταφράζονται στη γλώσσα που επέλεξες. Εκτός από τα γραπτά στοιχεία, μπορείς να ακούσεις και πώς προφέρονται οι λέξεις για να ολοκληρωθεί η εμπειρία.

Πίσω από αυτό τη genial ιδέα κρύβεται (πάλι!) το Goole arts and Culture και χρησιμοποιεί τους θαυματουργούς αλγόριθμους του Google Cloud Vision API. Το σημαντικό με το συγκεκριμένο app είναι πως πέρα από το ψυχαγωγικό κομμάτι, βοηθάει και να μην ξεχαστούν οι γλωσσικοί ιδιωματισμοί και οι διάλεκτοι. Πώς το λέτε εσείς εδώ;

ID – ART

“Swine bird! That is my private moustache, you naughty bird!”. Η Interpol ζητάει τη βοήθεια μας. Επειδή τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι κλοπές έργων τέχνης, εγκαινίασε το mobile app, ID-Art για Android και IOS. Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή, μπορείς να εντοπίζεις πίνακες, αγάλματα κι αντικείμενα που υποπτεύεσαι πως έχουν κλαπεί. Ο στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να περιοριστεί το trafficking με τα ύποπτα βαν και να βοηθήσουν τους συλλέκτες να είναι είναι πιο προσεκτικοί στις αγορές τους.

Η διαδικασία πάει ως εξής. Βγάζεις φωτογραφία με το κινητό το έργο που υποψιάζεσαι πως έχει κλαπεί και την ανεβάζεις στο app. Εκεί υπάρχει μια βάση δεδομένων με πληροφορίες για 52.000 χαμένα έργα τέχνης και επεξεργάζονται τα στοιχεία σου. Επιπλέον, υπάρχει και μία δεύτερη επιλογή που με τον ίδιο τρόπο, αναγνωρίζει και κατεστραμμένους πολιτισμικούς χώρους που κινδυνεύουν. Κι αν όλο αυτό, σου φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, στην Ιταλία αναγνώρισαν ήδη δύο κλεμμένα γλυπτά μέσω αυτής της ιντελεκτουέλ κατασκοπίας.

Tagged as

Reader's opinions

Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background