Ανάδρομος Άρης στον Κριό. Φτιάξε καφέ και θα στα πω

Written by on 8 Σεπτεμβρίου, 2020

Ανάδρομος Άρης στον Κριό. Από τις 9 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 14 Νοεμβρίου ξεκινάει το μεγάλο πάρτι. Στο οποίο όλοι είμαστε καλεσμένοι. Σιγά, εσύ, μη γλίτωνες.

Σύμφωνα με τας αστρολογικάς γραφάς, παπύρους και άλλους χάρτες, αυτό το ωραίο διάστημα το περιμέναμε χρόνια. Μη σου πω και αιώνες. Τόσο καλό. Τόσο δυνατό. Τόσο βρες μου σπηλιά για να χωθώ.

Από τον Ιανουάριο άκουγες φωνές (θυμάσαι πόσο ωραία περνούσες): «Τα καλύτερα έρχονται μετά» σου ψιθύριζαν, «Κάτσε να ‘ρθει ο Σεπτέμβρης και θα νιώσεις». Φωνές γκρινιάρικες, μπαμπέσικες, ανάποδες και γκουχου γκουχου ολίγον τι δυσοίωνες. «Τι, τι, θα νιώσω; παράξενη φωνή μου;» ψέλλιζες.

«Θα χωρίσεις, θα απολυθείς, θα καταστραφείς, μπορεί και να πολεμήσεις, θα, θα, θα, μέσα στο 2020 είμαστε, τι θες δηλαδή, χαρά, χορό, σεξ και μερικά εκατομμύρια στην τσέπη;»
Όχι δεν θες. Λίγη ησυχία στο μυαλό θες αλλά πού να τη βρεις.

Στο δια ταύτα όμως και μην μου πλατιάζεις.

Ανάδρομος Άρης στον Κριό! Όπως καταλαβαίνεις, θέλουμε δεν θέλουμε (δεν θέλουμε), ένα δίμηνο θα το περάσουμε στις επάλξεις, μεταφορικά και ελπίζω καθόλου κυριολεκτικά. Θεωρητικά όπως είναι ξεκάθαρο, αν ανήκεις στη τυχερή τετράδα της χρονιάς (παρορμητικά: Κριός, Καρκίνος, Ζυγός, Αιγόκερως), ένα ζόρι παραπάνω θα το έχεις.

Θα το δεις να σου ‘ρχεται σαν ομίχλη και να σε τυλίγει σαν ανακόντα. Τόσο ευχάριστα; Και ακόμη περισσότερο.

Αν πάλι είσαι της σταθερής ή μεταβλητής σχολής, μη νομίζεις πως θα ξεφύγεις. Ανάδρομος Άρης στον Κριό: Όλοι είναι καλεσμένοι στο πάρτι, λίγο πολύ εδώ θα είσαι κι εσύ με τα ψυχολογικά σου, τις ατονίες σου, τις αρρυθμίες σου, απλά να οι πρώτοι, οι παρορμητικοί, θα τραγουδήσουν κιόλας. Κυρίως βαριά ρεμπέτικα.

Ο Άρης είναι στον Κριό, από τις 29 Ιουνίου. Και θα κάτσει (πες το και αρμένικη βίζιτα) ως τις 6 Ιανουαρίου της επόμενης χρονιάς. Απλά, από τις 9 Σεπτεμβρίου, θα γυρίσει και θα κοιτάει προς τα πίσω ή θα περπατάει προς τα πίσω, ή θα χαζεύει προς τα πίσω.

Το μπροστά δεν θα το ξέρει. Κι αυτό, όπως και να το κάνεις, ένα ζόρι το ‘χει. Πάλι! Ειδικά αν σκεφτείς πως οι τρεις φίλοι που τρώνε το σταφύλι, Δίας, Κρόνος και Πλούτωνας, φιλικά προσκείμενοι δεν θα είναι. Ούτε στο σωστό το ποζισιόν που φέρνει δροσιά και ανάσα. Αντιθέτως, όλο σε «τετράγωνη» θέση θα ναι, δηλαδή μέσα στα νεύρα και στο κακό χτικιό.

Δηλαδή; Δηλαδή σκέψου τώρα εσύ να πηγαίνεις προς τα πίσω με κλειστά τα μάτια και δεμένα χέρια και κάποιος να σου βάζει εμπόδια. Καρέκλες, κορμούς δέντρων, πατίνια, μπανανόφλουδες, προσωπικά σιντι του Καρβέλα. Πέφτεις ή δεν πέφτεις; Πέφτεις. Και άντε να σε δω πως θα σηκωθείς (οκ στο τέλος θα τα καταφέρεις, μη μου αγχώνεσαι),

Λες, λες, λες, όμως, αλλά κάτι πιο συγκεκριμένο δεν λες.  

Τρου, δεν λέω. Τώρα όμως θα πω. Για τον καθένα χωριστά (*διαλέγει μουσική και ξεκινά).

ΚΡΙΟΣ

Φαντάσου πως είσαι ένα αυτοκίνητο. Πολύ ακριβό, πολύ γρήγορο, πολύ φαντασμαγορικό αν θες. Και κάποιος του κλέβει τις ρόδες. Λίγο πριν τον μεγάλο αγώνα. Και δηλώνεις αποχή. Και σου λένε, α δεν πειράζει, μπορείς και χωρίς ρόδες. Και εσύ πας και το κάνεις. Και μένεις στα δέκα μέτρα. Και νευριάζεις.

Γιατί καλό μου; Ποιος σου είπε να παίξεις σε πίστα που εμφανέστατα δεν μπορείς; Το ξερό σου το κεφάλι. Ε, ωραία παίξε τώρα.

Λίγη προσοχή παραπάνω εκεί στο πρώτο δεκαήμερο του άτιμου Οκτωβρίου. Υπάρχει ένα τετράγωνο του Άρη με τον Κρόνο, σκέτη γλύκα. Αν δεν χωρίσεις, τσακωθείς, δολοφονήσεις, εγκαταλείψεις, κάθε ανθρώπινο ον που κυκλοφορεί κοντά σου αυτό το διάστημα, οκ δεν θα το κάνεις ποτέ.

ΤΑΥΡΟΣ

Εσύ με τον Κριό και τον Κυβερνήτη του, δεν έχεις πολλά πάρε δώσε, κι όταν προσπαθείς να καταλάβεις γιατί έχεις (δεν τα καταφέρνεις). Οπότε σκέψου πως ένας εκνευρισμός παραπάνω μέσα στο κονάκι σου θα κυκλοφορεί με την απαραίτητη χάρη.

Όπως και μια ματαίωση. Όπως και μια ανάγκη να παρατήσεις το μικρό σπίτι στο λιβάδι και να μετακομίσεις στο μεγάλο ρετιρέ στο ντάουν τάουν. Το οποίο και πιθανόν να  κάνεις. Και να τους ξαφνιάσεις όλους. Και πρώτα από όλα βεβαίως, τον εαυτό σου.  

Μια ωραία ιδέα πάντως πριν μετακομίσεις στο επιβλητικό σου ρετιρέ, είναι να μοιραστείς αυτή σου την ανάγκη μόνο με τον εαυτό σου. Άντε και με το μεσίτη σου.

ΔΙΔΥΜΟΙ

Περνάς καλά; Θα περάσεις ακόμη καλύτερα. Θυμάσαι κάτι δανεικά που είχες πάρει από το σόι πριν δεκαπέντε χρόνια; Και που σου είχαν πει, ξέχνα τα μη βασανίζεται, όποτε έχεις; Ε τώρα, βασανίζονται αυτοί και σκέφτηκαν πόσο ωραία εποχή είναι αυτή για να τα θυμηθούν. Και να στα ζητήσουν. Και να γκρινιάξουν και λίγο παραπάνω γι’ αυτό. Και να σε ρίξουν στη μαύρη την κατάθλιψη, από την οποία που μεταξύ μας τώρα, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια δεν είσαι και πολύ εκτός.

Μια πολύ έξυπνη ιδέα γι’ αυτό το διάστημα πάντως είναι να το ρίξεις στην αγγειοπλαστική. Ή στο πλέξιμο. Ή στον αργαλειό. Κάτι που θα απασχολήσει τέλος πάντων τα χέρια σου. Ώστε να μην είναι ελεύθερα. Και έτοιμα να προσγειωθούν σε ανύποπτα κεφάλια που κυκλοφορούν τριγύρω. Λέω εγώ τώρα. Μια ιδέα.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Τα είπαμε και πιο πριν, είστε από τους «τυχερούς», έτοιμοι για το Λας Βέγκας #not. Υπάρχει μια σχεδόν βεβαιότητα που σε ακολουθεί αυτό το διάστημα και ονομάζεται «είμαι ο καλύτερος του χωριού αλλά αυτό δείχνει να μην το ξέρει κανείς και κυρίως κανείς να μην αντιδρά σε αυτό».

Και μεταφράζω: Υπάρχει ένας ελαφρύς κίνδυνος να υπερεκτιμήσετε τις δυνάμεις σας. Και τις αντοχές σας. Και τις επιθυμίες. Κυρίως, αυτές. Αν θες πας σε ένα ταβερνάκι στην Πλάκα, να πας σε ένα ταβερνάκι στην Πλάκα. Την Γκράν Μπρετάν έτσι από το πουθενά, τι τη θες; Ε;

Επειδή το τετράγωνο του Άρη με τον Κρόνο, εκεί στα πρώτα μισά Οκτωβρίου πολύ ετοιμάζεται να σε ταλαιπωρήσει, με απογοητεύσεις, χωρισμούς και συναισθηματικά breakdown προτείνω να βρεις, ένα καλό spa και να κλειστείς μέσα. Εσύ κι ο εαυτός σου. Άσε τους άλλους. Δεν είναι εποχή.

ΛΕΩΝ

Το παρελθόν ξυπνάει ξάφνου μέσα στη νύχτα και σου στέλνει μήνυμα. «Έλα, είσαι εκεί;» Μην απαντήσεις. Δεν θέλει να μάθει αυτό. Κυρίως θέλει να δει αν είσαι έτοιμος για ένα ωραιότατο πισωγύρισμα. Σε όλα αυτά για τα οποία αγωνίστηκες (λέμε τώρα) να ξεπεράσεις.

Μηn ξαφνιαστείς αν λυγίσεις (για λίγο). Το μάθημα αυτής της περιόδου είναι πως έχεις κάθε δικαίωμα στο στραβοπάτημα. Φτάνει να ξέρεις βεβαίως πως είναι αυτό και μόνο. Στραβοπάτημα. Και όχι ένας ακόμη θρόνος πάνω στον οποίο θα κάτσεις για να αγναντέψεις βασίλειο και υπηκόους.

Λίγη προσοχή στην εργασία δεν θα βλάψει. Κυρίως στην σχέση σας με τους από πάνω. Που μοιάζει να μπάζει από παντού. Γιατί εσύ, κάποια στιγμή αποφάσισες να απλώσεις το χέρι και να πάρεις όλο το κέικ και όχι το κομμάτι που σου προσέφεραν.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

Θυμάσαι το ερείπιο στο χωριό που έλεγες να το σουλουπώσεις με το που θα περάσει το καλοκαιράκι; Άστο, άλλη φορά. Θυμάσαι εκείνο το αμόρε που σου έχει υποσχεθεί ζωή για δύο μέχρι το τέλος του κόσμου; Άστο, άλλη φορά. Θυμάσαι εκείνα τα λεφτά που σου χρωστάνε από εκείνη τη δουλειά στο εξωτερικό; Άστο, άλλη φορά.

Οικονομικά, συναισθηματικά και εργασιακά, όλα μπαίνουν στον πάγο, το οποίο και σημαίνει, πάρ’ το ψύχραιμα, όπως είναι και μη ρίχνεις γροθιές στους τοίχους. Ευκαιρία να ανοίξεις και κάνα ωραίο βιβλίο που έχεις να ανοίξεις από το γυμνάσιο. Άντε!

Στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου, θα μάθεις κάτι που θα θεωρήσεις πως δεν έπρεπε. Μετά θα καταλάβεις πως έπρεπε. Και πιο μετά, εκεί προς το τέλος της χρονιάς, ότι η πληροφορία αυτή είναι και αυτό που θα σε οδηγήσει θριαμβευτικά στο ’21. Είδες; (Θα δεις!).

ΖΥΓΟΣ

Έλα, από τους τυχερούς κι εσύ, ο ήλιος είναι ψηλά, κέντρο και σε καίει όπως πρέπει. Είσαι συμβιβαστικός και το διατυμπανίζεις όπου βρεθείς και όπου σταθείς. Εδώ σε θέλω όμως άρχοντα, να δω τι θα κάνεις. Τώρα που με ανάδρομο τον Άρη στον Κριό, το μόνο που θα θες είναι να πάρεις το σφυρί και να κάνεις τη ζυγαριά (σου) χίλια κομμάτια. Και μετά να χορέψεις και ένα συρτάκι, βρε μελαχρινάκι, πάνω της. Συμπάσχω. Ξεκίνα εσύ και εγώ θα σου κρατάω το μαντήλι.

Στο πρώτο μισό του Οκτωβρίου εκεί με τα τετράγωνα, θα νιώσεις πως ένα κλέφτης μπήκε στη ζωή σου (μεταφορικά) για να στα αρπάξει όλα. Δεν ισχύει. Θα θέλει και αυτά των γειτόνων. Πάτα συναγερμό.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Την ώρα που ο κόσμος θα καταστρέφεται, εσύ απλά μπορείς να ανάψεις τσιγάρο. Ή να κατέβεις στη πισίνα για ένα κοκτέιλ. Ή να ανοίξεις ένα περιοδικό. Ή να πάρεις τηλέφωνο ένα άλλο Σκορπιό γιατί ξαφνικά θυμήθηκες πως έχετε χρόνια να μιλήσετε- είναι η σωστή στιγμή.

Την ώρα που ο κόσμος γύρω σου θα αλλάζει εικόνα, εσύ απλά μπορείς να κατεβάσεις ρυθμό και να περιμένεις. Και μέχρι αυτός να ολοκληρώσει, εσύ να διαλογιστείς με το βαθύτερο και σκοτεινότερο κομμάτι σου -καλύτερο timing δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις.

Στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου, φρόντισε λίγο παραπάνω την καθαρότητα των λέξεων που βγαίνουν από το στόμα σου. Ας είναι πιο ευκρινείς. Που χου, μπορείς να πεις, “θέλω να μου δώσεις ένα φιλί” και όχι να κλείσεις τα μάτια σου περιμένοντας πως αυτό είναι το σύνθημα για ένα σεξ που θα περάσει στην Ιστορία.

ΤΟΞΟΤΗΣ

Ας το ξεκαθαρίσω. Εκεί που οι άλλοι θα νοιώθουν πάνω τους καυτό νερό, εσύ θα παίζεις με το χλιαρό. Και εκεί που οι άλλοι θα κατεβάζουν παγάκια, εσύ θα απολαμβάνεις δροσερά ροφήματα. Είσαι αναίσθητος; Είσαι απαθής; Ή είσαι μήπως κανένας άτρωτος; Όχι ακριβώς. Απλά ξέρεις τι σημαίνει απομόνωση και συναισθηματική αναπηρία, όποτε όλα αυτά που θα συμβαίνουν τριγύρω σου (ξαφνικά) θα τα θεωρείς πταίσματα. Και μπορεί και να είναι, ειδικά μετά από αυτό το (δικό σου) καλοκαίρι.

Στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου θες δεν θες (δεν θες) θα γίνεις κι εσύ ένα με τους άλλους. Θα νιώσεις γιατί ουρλιάζουν ένα μήνα τώρα, γιατί σέρνονται στα πατώματα σαν σφουγγαρίστρες, γιατί κινούνται αλλοπρόσαλλα σαν ωκεάνια μαλάκια. Στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου θα γίνεις κι εσύ ένα από αυτά.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Έχεις μια οικογένεια, μπορεί και δύο, μπορείς και τρεις αφού τέτοιος είσαι. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό το διάστημα να νιώθεις πως δεν έχεις καμία. Οπότε συμβουλεύω. Μην πας για τέταρτη και κάτσε σκέψου γιατί η μία δεν σου φτάνει. Τι βαθύ και ανύποπτο αυτό ικανοποιεί. Σε τρόμαξα; Πού να το αισθανθείς κιόλας.

Η φοβία πως θα μείνεις μόνος μετά από τόση υπερπροσπάθεια, θα γίνει η σημαία σου. Και η αποδοχή πως αυτό μπορεί και να συμβεί, η σημαία όλων των άλλων.
Καθώς είσαι και εσύ μέλος της μαγικής -περαστικά!- τετράδας, σκέψου πως τα τελευταία χρόνια τέτοιοι προβληματισμοί είναι κομμάτι της καθημερινής σου ανασφάλειας. Οπότε ας μη σταθείς σε αυτό πολύ.

Μπορείς, ας πούμε, ωραιότατα να σταθείς σε κάτι άλλο. Πώς θα καταφέρεις για παράδειγμα να πείσεις τον κόσμο όλο πως δεν είσαι ο δυνάστης που πιστεύουν πως είσαι. Άντε πάλι δηλαδή. Φτου και απ’ την αρχή!

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

Εκεί που το μυαλό των περισσοτέρων θα ‘χει κατεβάσει στροφές και θα κοιτά αποσβολωμένο το άπειρο, το δικό σου θα λύνει κβαντικά προβλήματα και θα ετοιμάζει την επόμενη αποστολή στον Άρη. Έχεις ένα πρόβλημα συντονισμού με τον υπόλοιπο κόσμο, είναι ξεκάθαρο. Στην περίπτωση αυτή που καίγεται το Κορδελιό τριγύρω, βεβαίως και δεν σε πειράζει.   

Όπως καταλαβαίνεις αυτή η ανεμελιά, αυτό το «τι έγινε ρε παιδιά», αυτό το «τι ωραία που περνάμε εδώ στην εξοχή», θα γίνει στόχος γενικής εκκαθάρισης. Βόμβες επικριτικών σχολίων θα πέφτουνε στο σπίτι σου, οι εκσκαφείς θα ανοίγουν το δρόμο σου, ενώ οι κυνηγοί θα σε περνάνε για θήραμα και θα σου ρίχνουν.

Στάσου στο ύψος σου. Αυτό δηλαδή που βλέπει πάνω από τα σύννεφα, μόνο σύννεφα. Πόσο θα θέλανε να ήταν μαζί σου!

ΙΧΘΥΕΣ

Πειραγμένα νεύρα; Ελαφριά κακοδιάθεση; Μια κάποια σχετική αναποφασιστικότητα. Σου έχω νέα. Υπάρχει περίπτωση όλο αυτό να περάσει σε άλλο λέβελ τη στιγμή που θα σου πούνε πως υπάρχει σοβαρή περίπτωση να χτίζεις την αυτοκρατορία σου σε λάθος σημείο. Σε μια αμμουδιά, π.χ, σε μια παραλία.

Ανάδρομος είπες; Σκέψου το σαν ένα συνεχόμενο τσεκ ιν. Στην υποτιθέμενη κανονικότητα. Που θεωρείς πως θα έπρεπε να έχεις αλλά δεν έχεις.

Μπορεί μέσα στον Οκτώβριο να δεις τη μπάνκα σου να αδειάζει επικίνδυνα. Δώσε την απαραίτητη προσοχή. Δεν είναι ιλούζιον ή μια σκηνή από κινηματογραφική ταινία. Είναι τα κατοικίδια της οικογένειας σου που βρήκαν τρόπο να μπουν και να ροκανίσουν ό,τι βρουν με σχετική μανία.


Άλεξ Μαρτίνης

Tagged as

Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background