4+1 νέα music clips που θα τα βλέπαμε και σε Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Written by on April 5, 2021

Clips για σκέψη και απόλαυση. Lil Nas X, Ólafur Arnalds, Royal Blood, Major Lazer και Radiohead διεκδικούν και με εικόνες τους αυτή τη φορά, μια θέση στην ιστορία.

Lil Nas X – MONTERO (Call Me By Your Name)

Info
Σκηνοθεσία: Tanu Muino & Lil Nas X / σενάριο: Lil Nas X / εικαστική δημιουργία: Hodo Musa / εφέ: Mathematic / χορογραφία: Kelly Yvonne.

Ιστορία
Βάζεις τον Παράδεισο και την Κόλαση σε ένα σέικερ που γράφει στην ετικέτα του, τα clips της χρονιάς. Προσθέτεις μια τζούρα από το Συμπόσιο του Πλάτωνα. Ρίχνεις και μια γερή κουταλιά από ένα Κολοσσαίο σε μορφή The Fifth Element. Κουνάς γερά. Σερβίρεις με πάγο. Καλή διασκέδαση!

Σημείωνε τις αντιδράσεις

Η αμερικανική Δεξιά, η οποία δεν είδε με καθόλου καλό μάτι το lapdance που προσφέρει ο καλλιτέχνης στο Σάταν. Η FKA twigs δεν είδε καθόλου καλά τις ομοιότητες του κλιπ με το δικό της Cellophane σε μερικά σημεία (o Lil Nas X μίλησε μαζί της, παραδέχτηκε ότι ναι, αποτελούσε έμπνευση και αυτή, τον συγχώρεσε). Η Nike που είδε το δικό της ζευγάρι Nike Air Max 97, ως βάση, για τα παπούτσια που κυκλοφόρησαν η καλλιτεχνική συλλογικότητα MSCHF και ο Lil Nas X και εμπεριέχουν στις σόλες σταγόνα ανθρώπινου αίματος (και έγιναν εν ριπή οφθαλμού sold out). Χωρίς να έχει δώσει άδεια για κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την ίδια.

Είπε (ο Lil Nas X) για τα hate μυνήματα που έπνιξαν το inbox του: “Πέρασα ολόκληρα τα εφηβικά μου χρόνια μισώντας τον εαυτό μου για όλα αυτά που θα μπορούσαν να μου συμβούν επειδή ήμουν gay. Οπότε ελπίζω να είστε τρελοί, να παραμείνετε τρελοί και να νοιώσετε τον ίδιο θυμό που μας διδάσκετε να έχουμε απέναντι στον εαυτό μας.”

Σκέψεις για το κλιπ

Παίζει με τις θρησκευτικές εικόνες (με τις οποίες έχει μεγαλώσει), όσο αιρετικά προστάζουν τα 21 του χρόνια. Βάζει απόσπασμα από το Συμπόσιο του Πλάτωνα, χαραγμένο σε δέντρο, γιατί απλά του αρέσει («ἐπειδὴ οὖν ἡ φύσις δίχα ἐτμήθη, ποθοῦν ἕκαστον τὸ ἥμισυ»: επειδή η φύση χωρίστηκε τα δύο, αναζητεί το κάθε κομμάτι το άλλο του μισό). Παρουσιάζει την σεξουαλικότητα του με εξωστρέφεια, σχολιάζοντας ταυτόχρονα και όλα τα κλισέ που τη συνοδεύουν. Και φτιάχνει εντέλει ένα pop anthem για τη γενιά του, χρησιμοποιώντας (και) την (οπτική) γλώσσα της. Οι μεγάλοι ας περάσουν δίπλα για ένα τριπλό ουισκάκι.

Ólafur Arnalds – Zero

Info
Σκηνοθεσία: Joshua Stocker / χορογραφία: Lauren Bridle / χορευτές: Ali Goldsmith + Lucia Chocarro / φωτογραφία: Hamish Anderson.

Ιστορία
Όπως είπε ο ίδιος ο Ólafur Arnalds (που πόσο πια τον αγαπάμε ), το clip δείχνει πανέμορφα την εξερεύνηση των ορίων ανάμεσα σε δύο ανθρώπους καθώς αναζητούν ένα κοινό έδαφος. Όπως και τον αντιπαραβαλλόμενο αγώνα αλλά και την ελπίδα που όλοι βρίσκουμε κάποια στιγμή στους εαυτούς μας και τις σχέσεις μας. Και όλα αυτά τα πανέμορφα να συμπληρώσουμε ότι συνέβησαν στο δάσος του Σάρρεϋ, στη νοτιοανατολική Αγγλία.

Σκέψεις για το κλιπ

Προφανώς είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά. Η εικόνα υπερισχύει της μουσικής. Το Zero είναι ένα τυπικό Arnald-ικό κομμάτι που δεν θα αναζητήσεις με αγωνία αλλά πολύ ευχάριστα θα το αφήσεις να σε συνοδεύσει, μαζί με άλλα τόσα. Ως δια μαγείας όμως, το Zero ως ένα απο τα πιο ατμοσφαιρικά clips της εποχής,  φέρνει και τους ήχους του, όπως αυτοί ξετυλίγονται στα πέντε λεπτά που διαρκεί, δύο επίπεδα πιο πάνω.

Το άλφα και το ωμέγα όμως εδώ είναι η εικόνα. Και για να ακριβολογούμε, η φωτογραφία με τους πειραματισμούς της (απανωτές εναλλαγές στο ρυθμό των φωτοσκιάσεων, σε σημείο που να νομίζεις, φορές, πως βλέπεις τη βάση ενός ενυδρείου). Ένα συνεχόμενο πείραμα που χρωστά τα πάντα σε ένα drone, το οποίο πέταξε πάνω από το δάσος για τρεις ώρες και έριξε τις σωστές “αποχρώσεις” στα χεράκια του δαιμόνιου διευθυντή φωτογραφίας Hamish Anderson.

Οι κινήσεις των δύο χορευτών έτσι όπως γλιστρούν μέσα στις σκιές και το φως, αποδεικνύουν ξεκάθαρα πως το πείραμα πέτυχε. Και πως το repeat στο play, είναι η μόνη ανάγκη.

Royal Blood – Limbo

Info
Τρίτο single μέσα από το νέο τους άλμπουμ Typhoons που δεν λέει ακόμη να κυκλοφορήσει. Κλιπ σκηνοθετημένο από τον Πορτογάλο κινηματογραφιστή João Retorta.

Ιστορία
Δύο συμμορίες μοτοσικλετιστών συγκρούονται σε ένα δραματικό και ολίγον τι χορευτικό μοτίβο που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί την κατάληξη του.

Είπαν (οι Royal Blood) για το τραγούδι:
Χωρίς αμφιβολία είναι το πιο φιλόδοξο και πιο άγριο κομμάτι στο οποίο επιστρέψαμε στον εαυτό μας να υπάρξει. Δεν περιμένουμε την ώρα να σας προσκαλέσουμε σε ένα ταξίδι μαζί μας, μέσα στην κουνελότρυπα!

Σκέψεις για το κλιπ
Αν πάρεις τις εικόνες του Limbo και βάλεις ένα οποιοδήποτε από τα clips των (διαλυμένων) Daft Punk, δίπλα – δίπλα, η κοινή αισθητική θα σε χτυπήσει κατακούτελα. Κι αν νομίζεις πως η “μάχη” μεταξύ “σικάτων” συμμοριών, ξεκινά και τελειώνει πάνω στις δυο ρόδες, αυταπατάσαι. Δεν θα στο χαλάσω, όμως. Έχε μόνο κατά νου, ως κερασάκι στην τούρτα, ότι σε περιμένουν κάτι απίθανες νυχτερινές βόλτες. Σε μια άδεια πόλη που απλά μπορεί και να μην υπάρχει!

Major Lazer – Titans (feat. Sia & Labrinth)

Info
Σκηνοθεσία: Ernest Desumbila / φωτογραφία: Pau Castejón / μοντάζ: Joao Teixeira / κομμάτι μέσα από την deluxe έκδοση του άλμπουμ Music is the weapon και ένα από τα καινούργια clips που ξεπήδησαν από εκεί.

Ιστορία
Δυο γιγαντιαία τέρατα, μακρινά ξαδέρφια του Godzilla (από το χάλια σόι), μάχονται για την καταστροφή της πόλης (και πιθανολογούμε του κόσμου όλου). Ο Major Lazer επεμβαίνει ανεπιτυχώς. Καταλήγει σε α-φιλόξενο πλανήτη στον οποίο κατοικούν (μεταξύ άλλων) και κάτι μαριονέτες με την μορφή του Labrinth και της Sia. O Major Lazer επιστρέφει (μαζί με ένα babe Alien που μάλλον έχει προλάβει να υιοθετήσει) και ρίχνει στα τέρατα τις μαγικές ακτίνες που (μάλλον) βρίσκει κάποια στιγμή που δεν προσέχαμε, στον πλανήτη. Τα τέρατα παρατάνε τη μάχη και ξεβιδώνονται στο χορό (μα τι γίνεται πια, όλοι χορεύουν;) The end!

Σκέψεις για το κλιπ
Ένα τύπου 60’s sci-fi camp αριστούργημα που μπλέκει εντελώς επιτυχώς, ταινίες όπως Star Wars, Godzilla, Alien, Innerspace, Avatar, Jurassic Park και κάποιες άλλες που ίσως δεν καταλάβαμε. Απαιτούμε το πάπετ- μάπετ Sia να μπει στο γραφείο μας και να κάτσει για πάντα στο θρόνο που του αξίζει!

Radiohead -This is your wakeup call

Info
Οι Radiohead στο Tik Tok (εκατό χιλιάδες και βάλε βλέμματα απορίας κοιτούν προς την ίδια κατεύθυνση).

Ιστορία
Δεν το λες βίντεο κλιπ, το λες απλά ανακοίνωση για ένα από τα νέα clips. Ήρθαμε και σας περιμένουμε. Αντε, ξεκινήστε. Θέλουμε κι άλλα!

Σκέψεις για το κλιπ
Για το ποιο; Α για αυτό που ακόμη και έτσι, μοιάζει να είναι έτοιμο για το Guggenheim στο Μπιπλμπάο. Για το Centre Pompidou στο Παρίσι. Άντε και για να μη φύγει από τη χώρα, για την Tate Modern στο Λονδίνο. Έτσι, για να μας δείξουν πως γίνεται η σωστή δουλειά, όταν θες να πλησιάσεις κι εσύ τη νεολαία (και να τη στείλεις αδιάβαστη). This is your wakeup call, have a good day, λέει η φωνή που ανήκει στον Chieftain Mews, μυστηριώδη συνεργάτη του γκρουπ (καθόλου δηλαδή, αφού ξέρουμε πως πρόκειται για τον παραγωγό Nigel Godrich). Συνεργάτη όπως και να ‘χει, εντελώς έτοιμο να μας κατακλύσει με δυστοπικά νέα για την δυστοπική κοινωνία που ζούμε (σίγουρα δεν είμαστε στην σελίδα των Massive Attack ε;).

Ακονίζουμε τις επαφές μας, παίρνουμε θέση για συνεχόμενα shares και περιμένουμε. Άντε…


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background